Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Ilyen, amikor a Roszatom nyugtatni próbálja a magyar közvéleményt

2016.11.23. 21:10


Ma délben Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője hosszú közleményben fejezte ki aggodalmát, miután úgy értesült, nem kizárt, hogy a Roszatom egy sérült, és ezért Fehéroroszországban visszautasított reaktortartályt építhet be az új paksi atomerőműbe. Jávor azt írta, hogy az osztroveci atomerőmű építése során az orosz cég – amely Paks II fővállalkozója is – egyszerűen leejtette a reaktortartályt. A belarusz kormányzat akkor a kicseréltette a reaktortartályt az orosz céggel.A képviselő egy energetikai cég közlésére hivatkozva azt állítja, hogy az orosz cég Paks II-t is megnevezte azon erőművek között, ahol a sérült reaktortartályt javítás után felhasználhatják. Ezt elfogadhatatlannak tartja, és garanciákat kér Lázár Jánostól, hogy ez nem következik be.

A Roszatom este fél 9-kor reagált Jávor félelmeire. A szintén az MTI-OS-ben megjelent közleményükben kijelentették, hogy

"a Roszatom nem használja fel a Belorusz Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályát a majdani Paks II. atomerőműben".

Itt azonban nem ért véget a közlemény. Mert az egy dolog, hogy nálunk nem építik be, de

műszaki akadálya nincs a reaktortartály  rendeltetésszerű felhasználásának: a reaktortartály hibátlan és alkalmas rendeltetésszerű működésre, amit az eddig elvégzett vizsgálatok eredménye is alátámaszt.

És hogy az aggódó magyar közvéleményt végképp megnyugtassák a Magyarországon soha beépítésre nem kerülő tartály állapotáról, még ezt is hozzátették:

Pótlólagos intézkedésként a Roszatom a reaktortartály állapotát nemzetközi szakértőkkel is megvizsgáltatja."