Egy régi focisztorival kesereg Orbán kíméletlenségén a volt belügyminiszter

2016.11.24. 07:20

A Heti Válasz interjút közölt Kónya Imre egykori MDF-es politikussal abból az alkalomból, hogy a volt belügyminiszternek megjelent egy könyve a rendszerváltás időszakáról.

A könyvben szerepel egy sztori, amely szerint egy politikusi focimeccsen Orbán csapattársa úgy vezette rá a labdát egy MDF-esre, hogy az elesett. A csatár felsegítette őt, mire Orbán leteremtette, hogy

Előbb berúgod a helyzetet, aztán segíted fel!

Kónya ezt az interjúban úgy kommentálta, hogy sportolás közben jól megmutatkozik az ember jelleme, és Orbán nem csalt, de győzni akart mindig és mindenáron. "Ez egyfelől jó, mert a győzelem akarása nélkül nincs siker. De úgy érzem, nem lehet és nem is kell minden helyzetben diadalmaskodni" - mondja Kónya.

Az expolitikus még azt is hozzáteszi, hogy szerinte vannak fontos és kevésbé fontos ütközetek. "És az is előfordul, hogy a másik félnek van igaza". Kónya úgy véli az interjúban, elképzelhető, hogy ő és a hozzá hasonló felfogásúak azért kerültek ki a politikából, mert nem volt meg bennük a mindenáron győzni akarás, igyekeztek méltányosak lenni az ellenfelekhez. "Lehet, hogy hatalmi szempontból ez nem volt kifizetődő, de hiszem: ha a politika kicsit is megőrzött volna valamit az Ellenzéki Kerekasztal vagy az Antall-kormány elveiből és gyakorlatából, közállapotaink élhetőbbek lennének".

Kónya Csurka Istvánról is megoszt egy sztorit, hogy "a régi idők hangulatát érzékeltesse": az Ellenzéki Kerekasztal ülésein a szabad demokrata Tölgyessy Péter fogalmazta a nyilatkozatokat, amelyeket az MDF-es Szabad György aztán átnézett.

"Most is magam előtt látom az egyik ilyen esetet. Gyuri bácsi feltolt szemüveggel javítja Tölgyessy szövegét, mint egy tanár a diákét, Péter meg vörösödik, izzad. Látom ám, hogy Csurka István érdeklődve nézi Tölgyessy vergődését, és arra gondolok, biztos az jár a fejében, mindjárt megüti a guta és akkor egy szabad demokratával kevesebb. Ehhez képest Csurka átnyúl az asztalon, megveregeti Tölgyessy kezét, és azt mondja:

- Péter, nyugodj meg, ha az ember politikai szövegeket ír, akkor minden sorát szétcincálják.

Javíthatatlanul naiv vagyok, ha azt gondolom, ilyen is lehet a politika?"

Kónyának az orbános focisztoriról eszébe jut Horn Gyula is, aki viszont tényleg csalt, mert nála a teniszmeccs közben

rendszeresen mozogtak a vonalak.

Kónya az interjúban beszél arról is, hogy a balliberális oldal meggyengülését nem sajnálja, de szükség lenne párbeszédképes baloldali pártra, és az sem jó, hogy a mérsékelt jobboldalon csak egy párt maradt.

Kónya Imrével másfél éve készítettünk remek interjút, ide kattintva olvashatja el.