Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Aleppói mészárlás: diplomatától ilyen kétségbeesett szavakat még nem hallottunk

2016.11.30. 22:18

Aleppó keleti része "óriási temetővé" válhat, ha a harcokat nem szüntetik be, és továbbra sem tud célba érni a humanitárius segítség - figyelmeztetett szerdán egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Franciaország kérésére sürgősséggel összehívott ülésén Stephen O'Brian, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese úgy vélte, hogy szombat óta 25 ezer civil menekült el Aleppó keleti részéből. Más források 50 ezer menekültről és pokoli állapotokról számoltak be.

Csak a legutóbbi bombázásban 34 civil halt meg, írja a BBC.

A város keleti felén a szír kormányerők, és az őket támogató orosz erők támadják a civilek által sűrűn lakott negyedeket. Ahogy megírtuk, az orosz és szír gépek kórházak egész sorát semmisítették meg.

Stephen O'Brian szerint egyetlen szerda reggeli légitámadásnak több tucatnyi halottja volt. Hozzátette, hogy mentők híján a sebesülteket "zöldséges kordékon voltak kénytelenek elszállítani".

Szokatlan szavak egy diplomatától

"Felszólítjuk, sőt könyörögve kérjük a konfliktus által érintett feleket, és mindenkit, aki befolyással bír, tegyenek meg mindent tőlük telhetőt, hogy megvédjék a civileket, és biztosítsanak bejutást Kelet-Aleppó ostromlott részébe, mielőtt még az egy óriási temetővé válik" - mondott szokatlan szavakat a diplomata.

Nincsenek már sem korlátok, sem átléphetetlen határok, a háború szabályait rendszeresen lábbal tiporják Szíriában.

Az ENSZ gyógyszer- és élelmiszerkészleteket biztosított több tízezer ember ellátása számára, és a teherautói készek belépni Kelet-Aleppóba - hangsúlyozta.

"Létfontosságú, hogy a szíriai kormány lehetővé tegye számunkra a munkatársaink biztonságos és szükségtelen korlátozások nélküli felvonultatását Aleppóban" - mondta O'Brien, aki mély aggódását fejezte ki a Kelet-Aleppóban csapdában rekedt mintegy 250 ezer lakos miatt. "Ezek a 150 napja ostromlott emberek sokáig nem fogják tudni túlélni".

Az ENSZ legutóbbi próbálkozását az orosz gépek hiúsították meg: egyszerűen lebombázták a segélyeket szállító konvojt.

Az ENSZ főtitkár-helyettese sajnálkozását fejezte ki, hogy a Biztonsági Tanács "felhívásairól, kéréseiről, sőt követeléseiről a szemben álló felek egyáltalán nem vettek tudomást".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport