Gyárfás
19 °C
35 °C

OEP? Ezt a nevet felejtse el!

2016.12.02. 21:11

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre (NEAK) változik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) neve 2017. január 1-jén a Magyar Közlöny pénteken megjelent számában olvasható kormányrendelet szerint.

  • A NEAK az egészségbiztosításért felelős miniszter irányítása alá tartozik majd, költségvetési szerv lesz.
  • A gazdálkodási és üzemeltetési feladatokat az Emmi végzi majd, és az Emmihez kerülnek az OEP Egészségbiztosítási Alap irányításával kapcsolatos feladatai is.
  • Az OEP-től az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) is kerülnek át feladatok.
  • A kormányrendelet szerint az OEP által beszerzett vények, nyomtatványok, illetve hatósági igazolványok 2016. december 31. után is felhasználhatók.

A pénteki közlönyben egyébként a kormányzati háttérintézmények megszűnésével kapcsolatban is kijött rendelet. Ebben egyebek mellett rögzítik, hogy a megszűnő szervezetek már nem szerződhetnek beruházásra, felújításra, nem vehetnek föl munkavállalókat, csak a jogutód jóváhagyásával.

A megszűnő háttérintézmények dolgozóinak kormányzati szolgálati jogviszonya megmarad, ha a jogutód minisztérium vagy központi hivatal, illetve állami szolgálati jogviszonnyá alakul át, ha a jogutód kormányhivatal vagy a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság. Nem érinti a változás a munkaviszony időtartamát, valamint a munkáltatói kölcsönt sem. A megszűnő háttérintézmények által indított közbeszerzéseket a jogutódok folytatják. 

A rendeletben részletezik, hogy a december 31-én jogutódlással megszűnő kormányzati háttérintézményeknek mely államigazgatási szerv lesz a jogutódja.