Orbán: Először megemeltem a kalapom az AB előtt, aztán feldobáltam az égbe

2016.12.02. 08:25

Kvótaügyben óriási segítséget kapott a kormány az Alkotmánybíróságtól (AB) – értékelte a Kossuth rádióban reggel Orbán Viktor miniszterelnök az AB két nappal ezelőtti állásfoglalását. A testület azt mondta ki, hogy vizsgálhatják, a közös (uniós-magyar) hatáskörgyakorlás sérti-e az emberi méltóságot, más alapvető jogot vagy Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát.

A miniszterelnök szerint ezzel

sikerült zárójelbe tenni az ellenfél gáncsoskodását.

A Jobbik hiába feküdt keresztbe az alkotmánymódosításnak, az AB világossá tette, hogy az alkotmánymódosítás nélkül is joga és kötelessége Magyarországnak kiállni az érdekei és alkotmányos identitása, szuverenitása mellett. Orbán megismételte, hogy

Brüsszel nem mondhatja meg, hogyan éljünk,

Magyarország népességét nem lehet külső döntéssel megváltoztatni.

(Az Alkotmánybíróság álláspontja nem egészen azt jelenti, amiről Orbán beszélt, mert az AB egyrészt nem rögzíthette, hogy az említett szempontok tekintetében miként ítélne meg egy kvótadöntést. Ráadásul épp a legfontosabb kérdésben – hogy a magyar hatóságok közreműködhetnek-e másik uniós államban lévő menekültek csoportos áthelyezésében – későbbre halasztották a döntést.)

Az Európai Tanács kvótaügyben döntő decemberi ülésére készülve a kormányfő az erőviszonyokat Dávidhoz és Góliáthoz hasonlította:

Dávid szerepében a V4-ek, benne Magyarország.

Orbán szerint a miniszterek egyhangú döntéssel döntenek, ezért lát esélyt.

Az emberek nem akarnak bevándorlást, beilleszthetetlen idegeneket, akik miatt nő a terrorveszély, és nem támogatják, és hogy az általuk teremtett jólét mindenkinek, erőfeszítés nélkül járjon. Azok a kormányok, amelyek ezt nem értik meg, mind el fognak bukni – vizionált Orbán, hogy miért lesz előbb-utóbb az általa képviselt politika a domináns. Szerinte ugyanis

megbomlott a demokrácia,

a nép már mást gondol, mint amit rá akarnak kényszeríteni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány minden eszközzel harcolni fog az új uniós terv, a hatósági gázár megszüntetése ellen, mert az veszélyezteti a rezsicsökkentés vívmányait, mivel szerinte korántsem biztos, hogy általa csökkenni és nem nőni fog az energia ára.