30 milliót fizettünk a Fidesz honlapjára, mégis feltörték

2016.12.19. 08:53 Módosítva: 2016.12.19. 13:07

A parlamenti pártok frakciói a működési kiadásaikra jelentős összegű támogatást kapnak az Országgyűlés Hivatalától, vagyis az adófizetők pénzéből. A Fidesz-frakció mintegy 360 millió forintra volt jogosult idén, ebből pedig 30,5 millió forintot költöttek a párt hivatalos internetes oldalára, írja a Bors.

A lap szerint ez irreálisan magas összeg, egy hasonlóan látogatott oldalnál minderre legfeljebb 13 millió forintos éves kiadással kell számolni. A fidesz.hu üzemeltetési munkálatait az a Damit Informatika Kft. végezte, amely például Deutsch Tamás netkonzultációs oldalát mindössze 7 millió forintért működtette.

Ráadásul - és erről még a Bors is megfeledkezett - az októberi népszavazás előtt egyszercsak elérhetetlenné vált a fidesz.hu, az oldalt a Fidesz Facebook-oldalára irányították át - és ez így maradt hetekig. Kósa Lajos akkor arról beszélt, hogy egy nyugat-európai hekkertámadás áldozatává vált az oldal. Úgy tűnik, hogy a megfelelő védelemre nem futotta a 30 millió forintból.

A Bors szerint idén július 1-től 12,3 millió forintért fejlesztést végeznek a párt frakcióoldalán, a fideszfrakcio.hu-n is. Erre a munkára azonban már egy másik céget, a Trendency Online Zrt.-t szerződtették.

Frissítés: A Fidesz-frakció 12:56-kor kiadott közleménye szerint a Bors cikke valótlanságot állít, mivel "a Damit Informatikai kft. nemcsak a fidesz.hu (fideszfrakcio.hu) teljes körű üzemeltetését végzi, hanem feladatköre kiterjed a Fidesz-frakció teljes irodai informatikai rendszereinek üzemeltetésére, karbantartására és fejlesztésére is, továbbá az országgyűlési képviselőink munkavégzéséhez szükséges egyéb informatikai szolgáltatásokat is biztosítja a választókerületekben".