Előzetes letartóztatásban a körtéri verekedéssel gyanúsított férfiak

2016.12.20. 14:56

A Budai Központi Kerületi Bíróság december 20-án elrendelte annak a két fiatal férfinak az előzetes letartóztatását, akik múlt pénteken este a Móricz Zsigmond körtéren megtámadtak egy villamosvezetőt, bántalmaztak utasokat, később pedig egy söröző vendégeit is.

Az incidenst felvették videóra, a körülbelül egy perces felvételen ( amit itt lehet megnézni ) látszik, hogy az egyik megtámadott férfi ujja megsérült, azt mondja, el is tört. A támadók a rendőrség kiérkezése előtt elhagyták a helyszínt.

A police.hu szerint előbb a 20 éves, budapesti V. Istvánt fogták el a XI. kerületi Major utca egyik lakásában szombat délután negyed kettőkor. A társa, P. Márk délután ötkor került rendőrkézre, egy makói házban találták meg.

Felfegyverkezve

Az ügyészség a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, a gyanúsítottak védői enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását indítványozták. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak, a védői indítványokat alaptalannak találta.

Az elkövetők cselekményei – bizonyítottság esetén – felfegyverkezve, társtettesként elkövetett garázdaság, valamint súlyos testi sértés bűntette kísérletének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A bíróság megállapította, hogy mindkét gyanúsított ellen jelen cselekményeket megelőzően már volt büntetőeljárás, elmarasztalásukra is sor került. Egyikükkel szemben pedig további bűncselekmények miatt jelenleg is folyamatban van büntetőeljárás, néhány hónappal ezelőtt szűnt meg az előzetes letartóztatása.

Emellett a bíróság figyelembe vette, hogy jelen eljárás tárgyát képező cselekmények sorozatjellege megállapítható. A gyanúsítottaknak a villamoson történt cselekmény kapcsán még arról is tudomásuk volt, hogy az esetnél egy rendőr is jelen volt, vélhetően éppen emiatt elmenekültek a helyszínről. Ez után pedig alig egy órával követték el a gyanú szerinti második cselekményt, amely még erőszakosabb volt és még több embert érintett.