Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Központi agráregyetemet csinálhatnak a Szent István Egyetemből

2016.12.23. 06:36

A kormány önálló agrártudományi egyetemet hoz létre az ágazat versenyképességének javítása érdekében, szemlézi a Magyar Idők cikkét az MTI.

A készülő előterjesztés szakmai anyaga alapján azt írják, a különböző központokban párhuzamos kutatások és tervezések folynak, és problémát jelent az is, hogy az ágazat szereplői csak kismértékben működnek együtt. Szakemberhiány van, ugyanakkor a diplomás munkanélküliség az agrárágazatban a legmagasabb, amelynek oka lehet, hogy a végzősöknek nincs korszerű tudásuk.

A létrejövő agrártudományi intézmény funkcióját a Szent István Egyetem töltheti be. Az indoklás szerint az intézmény lefedi a teljes hazai agrárképzési portfóliót, több mint ötven kutatócsoportja, számos gyakorlóhelye és tangazdasága van, továbbá stratégiai együttműködésben áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, és erős a nemzetközi kapcsolatrendszere is.

A dokumentum kitér arra is, hogy meg kell vizsgálni az intézményi struktúra átalakításának lehetőségeit. Arról, hogy az új egyetem és a többi agrárképzési központ miként működhet együtt a jövőben, többféle elképzelés van - olvasható a Magyar Időkben.