Áder János marad a köztársasági elnök

2016.12.29. 16:11 Módosítva: 2016.12.29. 16:42

Áder János köztársasági elnök elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést - közölte az MTI-vel a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A felkérést elfogadom. Az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően vállalom a jövő tavasszal esedékes demokratikus megmérettetést

- áll a közleményében.

Áder János azt írta, hogy az államfői megbízatásra eddig is olyan alkotmányos szolgálatként tekintett, aminek ellátása során a köztársaság elnöke a magyar nemzetnek tartozik felelősséggel és számadással.

Áder szerint sokan biztatták a megkezdett munka folytatására.

Az első felkérés alkalmával a húsvéti elcsendesedés, most pedig karácsony békéje segített a körültekintő mérlegelésben és döntése meghozatalában 

- mondta.

Feladatának tartja a törvényalkotás feletti alkotmányos kontroll gyakorlását, a természeti környezet védelmét, a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalás társadalmi szintű megerősítését, a magyar értékek és magyar érdekek következetes nemzetközi képviseletét.

Múlt héten Orbán Viktor személyesen tájékoztatta Áder Jánost arról, hogy a Fidesz ismét őt jelöli az államfői posztra. Az államfő személyére korábban esélyesnek tartották Balog Zoltánt, az Emmi miniszterét, még korábban pedig Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, de az utóbbi egy hétben már több forrásból kiszivárgott, hogy mégis Áder újrázhat. Az új államfő kiválasztásának folyamatáról itt írtunk bővebben.