Csütörtökig maradnak a kemény fagyok

D  VG20161008005
2017.01.07. 08:25 Módosítva: 2017.01.07. 18:44
Önnél is befagyott a hőmérő?

Az Időkép cikke szerint Nógrád megyében több helyen is -20 fok alá csökken a hőmérséklet az éjszaka, Mihálygergén -24 fokot mértek.

gerimet-nagyfagy.png-2017-01-07-07-23-08.png

Szombatra az OMSZ háromféle riasztást is kiadott:

  • az extrém hideg miatt Borsod, Nógrád és Heves megyére másodfokút, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs, Jász-Nagykun, Komárom, Fejér, Tolna és Baranya megyére elsőfokút,
  • széllökés miatt Vas, Veszprém, zala és Somogy megyére elsőfokút,
  • hófúvás miatt Borsodra, Hajdú-Biharra, Szabolcs megyére elsőfokút.

Az előrejelzés szerint szombaton derült, kissé felhős idő mellett -6 és -12 fok lesz, Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték. Az Alpokalján, a Bakonyban, a Balaton körül és a Zemplén térségében továbbra is lehetnek viharos lökések. Az Észak-Alföldön hófúvás is várható.

Vasárnap még hidegebb lesz

Vasárnap azonban még keményebb hideg jön, és emiatt 

Nógrádra a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki az OMSZ.

A megyében hajnalban akár -25 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő, akár -27 fok is lehet.

  • De nem lesz sokkal melegebb Budapesten és Pest megyében, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem, ahol -20 fok is várható. Ezeken a helyeken másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben vasárnap.
  • Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a hideg, valamint
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére a gyenge hófúvás miatt is. Ezekben a megyékben továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Vasárnapra virradó éjszaka az ország döntő részén ismét mínusz 10 fok alá csökken a hőmérséklet. A Dunántúl keleti harmadán és az ország keleti felén jellemzően  mínusz 15 fok alatti hőmérséklet valószínű. Az ország középső részein és az Északi-középhegység völgyeiben a szélvédett területeken, különösen a hóval borított tájakon azonban mínusz 20 és mínusz 27 fok közötti hőmérséklet valószínű. A leghidegebb az Északi-középhegység nyugati völgyeiben valószínű.

Az előrejelzés szerint vasárnap napközben mínusz 10 és mínusz 3 fok között alakulnak a maximumok (nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték).

Az OMSZ szombati előrejelzése szerint jövő csütörtökig maradnak az erős hajnali fagyok, hétfőn még mínusz 20 fok lesz, aztán napról napra enyhül, míg pénteken már csak mínusz 6 fokra kell számítani. A nappali hőmérséklet is emelkedik majd, hétfőn még mínusz 9 és mínusz 4 között alakul, pénteken azonban már plusz 4 fok is lehet.

Figyeljünk egymásra!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkitől azt kéri, ha földön fekvő embert lát, aki nem válaszol a kérdésekre, hívjon segítséget. A fűtetlen lakásokban élő idős emberek is veszélyben vannak. Ha a szomszédban nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, járjunk utána, nem történt-e baj. A fővárosi diszpécserszolgálat telefonszáma +36 1 338 41 86.

Az Országos Mentőszolgálat arra figyelmeztet, hogy az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre lesz szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

A melegedőhelyek listáját ide kattintva találja meg>>>

Ha segíteni szeretne a hajléktalanoknak, akkor vigyen takarót/izolációs fóliát/polifoamot, kekszet, sós aprósüteményt a Food Truck Udvarba (9., Üllői út 51.), és segítsen szendvicseket, teát készíteni a Budapest Bike Maffia önkénteseinek, akik az extrém hideg idő minden napján ételt osztanak az utcán élőknek. Az akcióhoz itt lehet csatlakozni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport