A kerítés miatt végveszélybe került a világ legcukibb állata

07
2017.01.17. 13:49 Módosítva: 2017.01.17. 15:40

A kormany.hu-ra felkerült tervezet szerint a Földművelésügyi Minisztérium rezervátumot hozna létre a veszélybe került a délvidéki földikutyák számára.

Mint ahogy megírtuk, a déli határon épült kerítés kettészakította a földikutyák populációját, jónéhányuk már a kerítésépítés közben elpusztult. Pedig amúgy is az egyik legritkább és kritikusan veszélyeztetett faj közé tartozik a világon, a teljes magyar állományt 500 példányra becsülték a kerítésépítés előtt - az FM tervezete most már csak 200 példányról ír. Összehasonlításul, a nemzetközi természetvédelem emblémaállata, a szintén a kipusztulás szélére sodródott kínai óriáspanda populációja körülbelül háromezer egyedből áll.

Így mászik a földikutya

A minisztérium tervezete szerint most rezervátumot hoznak létre számukra mégpedig úgy, hogy védetté nyilvánítják 114 hektáros élőhelyüket. Mint írják, a rezervátumnak közvetlen költségvetési hatásai nem lennének, ugyanis a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság rendelkezik a szükséges tárgyi és személyi feltételekkel. A nemzeti park azonban a területen tervezett ökoturisztikai fejlesztéshez majd pályázati forrásokat vehet igénybe.

A tervezet kedden került fel a kormany.hu-ra, és bár társadalmi és közigazgatási egyeztetésre hív fel, meglepő módon mindössze 1 napos véleményezési határidőt szabott meg

A földikutyák szaporítási és visszatelepítési programjáról Szily László volt kollégánk írt öt éve  nagyszerű riportot.