Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Áprilisban kell lezárni a nyomozást az Alstom-ügyben

2017.01.19. 09:07

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) büntetőjogi ajánlása nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) teljes körű nyomozást folytat az Alstom-ügyben - írja az MTI. 

Az ügyben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

A nyomozást még 2011 januárban rendelték el, akkor a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozott. Az OLAF  2012. február 2-án kezdett el vizsgálódni, majd a 2016. november 28-ai ajánlását már többek között a Magyarországon folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta.

Ugyanakkor tavaly decemberében megérkezett a Legfőbb Ügyészségre az OLAF ajánlása és vizsgálati jelentése, amelyet a KNYF-hez továbbítottak. A KNYF már többeket gyanúsítottként hallgatott ki tavaly októberben. A nyomozás határideje: 2017. április 3.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor hétfőn jelentette be, hogy az OLAF mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel jelentésében a 4-es metró beruházásával kapcsolatban, és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot.

A szabálytalanságok a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve az szocialista és szabad demokrata városvezetés időszakához köthetőek - mondta korábban a politikus.