Szerdára fejezik be a buszbaleset áldozatainak azonosítását

2017.01.23. 12:25 Módosítva: 2017.01.23. 15:15

A Moszkvában tárgyaló Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást.

Szijjártó elmondta, hogy a veronai buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra.

A tragikus baleset két válságos sérültje tartózkodik még Olaszországban. Egy koponya- és végtagsérült, 40-50 év körüli férfit ugyanis hétfőn Magyarországra szállítottak, őt szintén a Honvédkórházban fogják kezelni. A hátramaradók felépülése az orvosok szerint nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, de állapotuk stabil.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár a kórházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szállítható betegek már mind Magyarországon vannak. Amint az olasz kórházi ápolásra szoruló két beteg állapota megengedi, őket is haza fogják hozni. Az ő állapotuk egyelőre válságos.

A vasárnap hazaszállított három sérült állapota szintén stabil. A Kossuth Rádió híradása szerint egy 50-60 év közötti férfi és egy hasonló korú nő másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a Honvédkórház plasztikai sebészetére, a harmadik sérült végtagtöréssel és enyhébb égésekkel az ortopédiára került. Mindhárman maguknál vannak és kommunikálnak.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt. A Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatóhelyettese a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy szinte az egész tantestület és több száz diákjuk is kiment a Kossuth téri megemlékezésre.

Jáki Gábor szerint bár ma nem kellett volna a gyerekeknek iskolába menniük, hiszen értekezletek vannak, mégis sokan bementek, mert nem tudtak otthon maradni, ki kell beszélniük a tragédiát. Az iskolában 45-50 pszichológus segíti a tanárok munkáját, de a szülők is fordulhatnak hozzájuk. A gimnázium elé folyamatosan érkeznek a megemlékezők, a bejárat előtti részt virágok és mécsesek borítják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport