Vizsgálatot indít a Miniszterelnökség az izsáki fideszes polgármester ügyében

2017.01.25. 17:42

Soron kívüli, teljes körű vizsgálatot indít a sajtóhírek alapján a Miniszterelnökség az izsáki vadászház ügyében, mondta Csepreghy Nándor államtitkár az Index kérdésére.

Csepreghy azt mondta, a Miniszterelnökség a sajtóból értesült az ügyről. Hozzátette: maga a beruházás az azt lezáró ellenőrzés alapján megfelelt a szabályoknak, de a hírekből úgy tűnik, a fenntartási időszakban nem rendeltetésszerűen, vagyis nem szálláshelyként használták a házat. A vizsgálat feladata az lesz, hogy ezt kiderítse helyszíni szemlékkel és a dokumentumok bekérésével.

Hivatalosan a Magyar Államkincstár folytatja majd le a vizsgálatot, miután év elején ebbe olvadt be a Vidékfejlesztési Hivatal.

Csepreghy azt mondta, a fenntartási időszakban szúrópróba, feljelentés vagy sajtóhír alapján indulhat ellenőrzés. Itt értelemszerűen ez utóbbiról van szó. 

A politikus hangsúlyozta: a fejlesztési pénzeket azért adja az állam, hogy abból munkahelyek jöjjenek létre, még több állami bevétel keletkezzen, és a befolyó pénz újabb fejlesztésekre menjen. "Az államnak nem érdeke senki lakhatását finanszírozni", mondta.

Ha bebizonyosodik, hogy Mondok József, az izsáki polgármester szabályt sértett, kamatokkal együtt kell visszafizetnie a pénzt, mondta Csepreghy. Az Index kérdésére, hogy büntetőfeljelentés is lehet-e az ügyből, azt mondta, a vizsgálat végéig nem akar megelőlegezni semmi ilyesmit. "Hogy jogi következmény lesz-e, az majd eldől", fogalmazott.

A 444.hu írt arról, hogy Mondok József, Izsák fideszes polgármestere abban a vadászházban lakik, amelyet 2014-ben a településvezető egyik cége, a Mondok Kft. 35 milliós EU-s forrást elnyerve épített. Mondok, izsáki polgármesterként még tagja is volt a helyi pályázati tervezést irányító egyesület bírálóbizottságának. A vadászpanziót ezután nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de hirdetni ezen kívül nem hirdették sehol. Ennek pedig egyszerű oka van: a polgármester a helyiek szerint beköltözött – írja a lap. Egy január közepi felvételen maga vallja be ezt.