Még nem azonosították a veronai buszbaleset összes áldozatát

2017.01.27. 17:35

Az áldozatok és a veronai kórházban ápolt súlyos sérültek azonosítása még nem zárult le - értesült az MTI pénteken. 

A balesetben elhunyt 16 áldozat, valamint a veronai Brogo Trento kórházban kezelt két súlyos sérült pontos azonosítása még folyamatban van. A családtagoktól vett DNS-minták vizsgálata egy milánói laboratóriumban zajlik, és előreláthatóan jövő héten zárul le. Ezt követően az olasz hatóságok engedélyezhetik az áldozatok hazaszállítását. 

"A két súlyos beteg állapota stabilizálódott, de továbbra is életveszélyes. Folyamatos megfigyelés alatt állnak, egyelőre nem szállíthatók" - nyilatkozta Giovanna Ghirlanda a veronai Borgo Trento kórház-komplexum orvos igazgatója az MTI-nek.

Ilyen balesetet még nem láttak az olasz utakon

A L'Arena veronai napilap tévécsatornája csütörtök este külön műsort szentelt a buszkatasztrófának. Girolamo Lacquaniti, a közúti rendőrség parancsnoka ebben kijelentette, hogy ilyen súlyos balesetet még az olasz közutakon szolgáló kollégák közül sem láttak sokan.

Azon az éjszakán a túlélő fiatalok nem akarták elhinni, hogy barátaik meghaltak. Ezek olyan tragédiák, amelyek mély nyomot hagynak

- mondta a rendőrparancsnok. Hozzátette: a baleset éjszakáján az ügyeletes ügyész, a csendőrség és az idegenrendészet területi parancsnoka is hivatalában maradt, Verona minden hatósága megmozdult. 

Hangsúlyozta, hogy annak a magyar autóbusz mögött haladó szlovák kamionsofőrnek a visszaemlékezését, mely szerint az autóbusznak kerékproblémái voltak, semmi nem támasztja alá. "Nincs műszaki hibára utaló jel, és a tűz nem volt azonnali" - jelentette ki Girolamo Lacquaniti. 

Nyolc perc alatt értek oda a tűzoltók

A helyszínre sietett legelső tűzoltócsapat parancsnoka a műsorban elmondta, hogy megérkezésükkor az autósztrádán bolyongó személyeket találtak, sérülteket, sokk hatása alatt levőket: "ahogy meglátták a tűzoltó-jelzéseket, segítséget kértek". 

A műsorban elhangzott, hogy a tűzoltók nyolc perc alatt értek a helyszínre, és jó lenne, ha Veronának ezen a keleti részén is nyitnának egy tűzoltókaszárnyát a még gyorsabb beavatkozáshoz. A tűzoltóparancsnok kijelentette, azt még nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, miért gyulladt ki a jármű, de az autóbusz könnyen lángra kapott, a műanyag ülések, padlószőnyegek és a poggyászok is gyorsan terjesztették a tüzet.   • Tippek
  • Lakáshitel