Lesz új koala Budapesten

2017.01.28. 17:25

Januárban egy bélgyulladás és bélcsavarodás következtében váratlanul elpusztult a budapesti állatkert egyik hím koalája, Vobara. Az óriási népszerűségnek örvendő erszényes kevesebb, mint két éve volt Budapesten, 2015 márciusában érkezett szintén hím Nur-Nuru-Bin nevű fajtársával a frissen felépített Koalaházba.

Vobara
Vobara
Fotó: László Melinda / Fővárosi Állat- és Növénykert

Mivel a presztízsberuházás 25 millió forintos állami támogatással, 66 millió forintba került, az egyik állat elpusztulása üzleti szempontból is komoly csalódás az állatkertnek. Vobara esetleges utódlásával kapcsolatban megkerestük Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét, aki (miután leszögezte, hogy a közönségnek most sem kell nélkülözni az állatfajt, hála a szintén hím Nur-Nuru-Binnek) elmondta, hogy tervezik egy új koala beszerzését, de egyelőre még korai lenne kijelenteni, hogy ez mikor sikerül. Az új koala érkezéséhez az ausztrál hatóságokon túl egyeztetni kell az Ausztrálián kívüli állatkerti koalatartást koordináló San Diegói Állatkerttel, és az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének illetékes testületével.

Az állatkert arra fog törekedni, hogy az új koala nőstény legyen. Korábban is arról volt szó, hogy a két hím koala csak ideiglenesen van Budapesten, néhány éven belül az egyikük helyét egy nőstény veszi át.

"Ha egy Nur-Nuru-Binhez illő nőstényt sikerülne szerezni, akkor párban is tarthatnánk őket."

– mondta Hanga Zoltán. De ha erre nincs lehetőség, akkor egy hímnek is örülnek, csak akkor ismét elválasztva kell tartani a két koalát, ahogy eddig Vobarát és Nur-Nuru-Bint.

Érdeklődtünk arról is, hogy az ilyen különleges állatok tetemével mi történik. Hanga elmondta, hogy van egy együttműködése az állatkertnek a Magyar Természettudományi Múzeummal, "jellemző, hogy a ritkább állatok maradványai az állatkert élő gyűjteményéből átkerülnek a másik, nem élő gyűjteménybe". Vobara teteméről még nem született döntés, de mivel ritka állatról van szó, elég valószínű, hogy "közművelődési célokat szolgál majd". Azonban Hanga Zoltán szerint

a közeljövőben még nem lehet megtekinteni a kipreparált állatot, kegyeleti okokból:

"Sokunk érzelmileg is kötődik az elpusztult állatokhoz, így, ha ép ésszel belegondolva igazán nincs semmi kifogásolható a maradványok közművelődési és tudományos célú felhasználásában, mégis helyes, ha valamennyi idő eltelik, amíg kiállítják."