Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kirúgták az Antall József Tudásközpontból, miután felszólalt a diszkrimináció ellen

2017.01.31. 18:55

Az RTL Klub híradójának nyilatkozott Szert Boglárka, az Antall József Tudásközpont (AJTK) volt munkatársa, akit állítása szerint hétfőn politikai okokból rúgtak ki munkahelyéről.

Nemrég a 444.hu-n nyilvánosságra hozták Antall Péter, az intézmény vezetőjének – Antall József fiának – egy bejegyzését, melyben az intézmény belső Facebook-csoportjában határozottan megfenyegette az AJTK azon dolgozóit, akik nyilvánosan is kifejeznék: nem szeretnék, ha Budapest olimpiát rendezne 2024-ben. 

Antall Péter
Antall Péter

Szert Boglárka az AJTK uniós irodáját vezette jogászként. Most elmondta, szemtanúja volt annak, amikor az egyik munkatársát kérdőre vonták, amiért szimpatizált a Momentum Mozgalom olimpiaellenes kezdeményezésével. Szert Boglárka ezután tiltakozását fejezte ki az intézmény vezetőjének, amiért az megfeddte kollégáját annak politikai véleménye miatt. Pár nappal később, most hétfőn azonban már őt várta két ügyvéd az irodában: felmondtak neki.

Az AJTK igazgatója nem kívánt az RTL-nek nyilatkozni a kirúgásról, annyit közöltek, hogy „a központban átszervezés zajlott, ami érintette a szervezeti és személyzeti struktúrát". Szert Boglárka, aki korábban több uniós intézménynek is dolgozott, munkaügyi bíróságoz fordul.

A jogász később az ATV-n az Egyenes Beszédben további részleteket is elárult. Eszerint az intézmény vezetői egy "fiatal szerkesztő kislány" szégyenítettek meg. "Gyere, Editke, a pofonodért, megpofozgatlak, miért lájkolgatsz ilyeneket a Facebookon?" – mondta állítólag Antall. Szert Boglárka szerint a kollégáját "megszégyenítették, figyelmeztették, hogy ne tegyen többet ilyet", fizikai atrocitásra nem került sor.

A jogásznak pedig az intézmény vezetője és annak felesége azt mondták, "nem kötelező itt dolgozni, ez egy családi alapítvány, nyugodtan mondjak fel, ha nem értek egyet azzal, hogy nekik ez a megközelítésük ahhoz, hogy valaki milyen tevékenységet folytathat a Facebookon." 

Politikai nézetek miatt nem lehet kirúgni senkit

Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnökét kérdeztük korábbi cikkünkben Antall fenyegetéséről: szerinte teljesen egyértelmű, hogy senkit nem lehet kirúgni azért, mert támogatja a Momentum kezdeményezését.

antal

A jogász a konkrét esetet különösen érdekesnek találta: Kádár szerint, ha Antall Péter beváltja a fenyegetését, az „vegytiszta diszkrimináció lenne”, és nehezen képzelhető el, hogy a Facebookra posztolt üzenet fényében ne veszítené el a pert a bíróságon, amennyiben egy olimpia ellenzéséért kirúgott dolgozó beperelné. Ráadásul, mivel az ilyen ügyekben úgynevezett fordított bizonyítás szerint zajlik az eljárás, a munkaadónak kellene bebizonyítania a bíróságon, hogy nem a véleménye miatt rúgták ki az alkalmazottat, hanem mert mondjuk sokszor elkésett.