Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétharmad közelében a Fidesz

2017.02.01. 13:15

A választók legnagyobb részének továbbra sincsen pártja: 36 százalék nem tud választani a jelenlegi kínálatból – derült ki a Závecz Research januári pártpreferencia-felméréséből.

part01

A teljes lakosság körében november és január között nem volt látványos változás, 1 százalékpontos elmozdulások voltak minden pártnál – csak a pártot választani nem tudók csoportja nőtt 34-ről 36 százalékra. 

Jobbik le, MSZP fel

A biztos pártválasztók körében a Fidesz toronymagasan vezet: 44 százalékon áll, novembertől lényegében változatlanul. Egy ligával lejjebb azonban mérhető elmozdulások voltak két hónap alatt:

A Jobbik 21-ről 18-ra ment le, az MSZP viszont 16-ról 19 százalékra jött fel. A szocialisták második helye ugyan statisztikai hibahatáron belül van, a trend azonban egyértelműen a volt kormánypártnak kedvezett november óta.

Az alsóházban viszont nincs változás: a DK stabilan 8 százalékkal biztos bejutó lenne egy „most vasárnapi“ választáson, az LMP az öt százalékos küszöb körül billeg.

part02

Nagy vesztese az elmúlt két hónapnak az Együtt, amely támogatóinak egyharmadát vesztette el: egyébként is parlamenti küszöb alatt lévő 3 százalékos támogatottsága 2-re csökkent. 

A Liberálisok és a Párbeszéd a mérhetőség határán áll 1 százalékkal. Ugyanennyit tud felmutatni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, ám ami az előbbieknek az eredménytelenséget, a viccpártnak a sikert jelenti.

Többen akarnak Fideszt, még többen mást

A Fidesz akár még mért előnyénél is nagyobb támogatottságra számíthatna, bár az eredmények e tekintetben ellenmondásosak:

A választójoggal rendelkezők 31 százaléka – 2,5 millió fő – szeretné, ha a Fidesz maradna kormányon a 2018-as választások után is, tehát többen, mint amennyien szavaznának rá. 350 ezer fő – a Fideszt győztesnek várók 14 százaléka – a pártot választani nem tudók köréből kerül ki. Ezekre tehát nem pályáznak eséllyel az ellenzéki pártok, ám a fennmaradó csaknem hárommillió ember még potenciális erőforrást jelenthet nekik. 

part03

Ugyanakkor a választók 42 százaléka, 3,4 millió fő kormányváltó hangulatban van. Ez a csoport azonban a pártpreferenciák alapján erősen megosztott. Ebből 3,4 millióból  egymillió már a pártválasztás nélküliek csoportjából kerül ki.  Ennek az egymilliós választói közegnek azonban csak a negyede mutat részvételi hajlandóságot, ez az aktivitás viszont nem elégséges a mostani kormány leváltásához – írta elemzésében a Závecz Research.

A felmérés módszertana:

 A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

 Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

 Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

part04

 A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

 Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.