Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán azt is megígéri Putyinnak, hogy Tolsztojról nevezünk el utcát

2017.02.02. 07:09

Külügyi konzultációkról és a regionális együttműködésről írnak alá megállapodásokat a felek az Orbán-Putyin-találkozón - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Figyelőnek. 

Paks várhatóan csak mint konzultációs téma lesz napirenden. A kérdésre, hogy lehívjuk-e az orosz hitelt, Szijjártó azt válaszolta, hogy erről a Nemzetgazdasági Minisztérium dönt, és attól függ, találunk-e jobb megoldást. "A tárca folyamatosan monitorozza a pénzpiacokat. Nem vagyunk kényszerhelyzetben, ha lesz kedvezőbb ajánlat, akkor meg lehet fontolni, hogy éljünk-e vele."

A miniszter szerint a magyar-orosz megállapodás része lesz itteni pravoszláv templomok felújítása, amely 2,5 milliárd forintba kerül, továbbá egy 200-200 főt ösztöndíjprogram a két ország között. A magyar kormány azt is vállalja, hogy Tolsztojról nevez el közterületet Budapesten.

Szijjártó annyit árult el a nap forgatókönyvéről, hogy egy szűk körű megbeszéléssel kezd délután a két vezető, ezen a két külügyminiszter is részt vesz. Ezt egyórásra tervezik, de könnyen hosszabbra nyúlhat, vetítette előre a miniszer.

Utána plenáris ülés következik, ezt követi a sajtótájékoztató, majd egy munkaebéd. Putyin ezúttal nem találkozik Áder János államfővel.