Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Orbán azt is megígéri Putyinnak, hogy Tolsztojról nevezünk el utcát

2017.02.02. 07:09

Külügyi konzultációkról és a regionális együttműködésről írnak alá megállapodásokat a felek az Orbán-Putyin-találkozón - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Figyelőnek. 

Paks várhatóan csak mint konzultációs téma lesz napirenden. A kérdésre, hogy lehívjuk-e az orosz hitelt, Szijjártó azt válaszolta, hogy erről a Nemzetgazdasági Minisztérium dönt, és attól függ, találunk-e jobb megoldást. "A tárca folyamatosan monitorozza a pénzpiacokat. Nem vagyunk kényszerhelyzetben, ha lesz kedvezőbb ajánlat, akkor meg lehet fontolni, hogy éljünk-e vele."

A miniszter szerint a magyar-orosz megállapodás része lesz itteni pravoszláv templomok felújítása, amely 2,5 milliárd forintba kerül, továbbá egy 200-200 főt ösztöndíjprogram a két ország között. A magyar kormány azt is vállalja, hogy Tolsztojról nevez el közterületet Budapesten.

Szijjártó annyit árult el a nap forgatókönyvéről, hogy egy szűk körű megbeszéléssel kezd délután a két vezető, ezen a két külügyminiszter is részt vesz. Ezt egyórásra tervezik, de könnyen hosszabbra nyúlhat, vetítette előre a miniszer.

Utána plenáris ülés következik, ezt követi a sajtótájékoztató, majd egy munkaebéd. Putyin ezúttal nem találkozik Áder János államfővel.