Szijjártó megszólalt a vízummutyi ügyében, az LMP feljelentést tesz

2017.02.08. 11:28

A moszkvai magyar vízumközpontban történt súlyos visszaélésekről szóló jelentést megküldték a rendőrségnek – mondta szerdán Szijjártó Péter külügyminiszter újságíróknak. Az MTI tudósításából nem derül ki, hogy mindez mikor történt meg – mindenesetre korábban a minisztérium nem válaszolt érdemben az Index azon kérdésére, hogy tettek-e feljelentést az ügyben. Szijjártó közölte:  a jelentés 2013-as, ő pedig 2014 nyara óta dolgozik a minisztériumban. A miniszter szerint amióta a tárca élén áll, nincsenek visszaélések. 

Az Index írta meg egy 2013 decemberében íródott külügyes belső vizsgálati dokumentumra hivatkozva, hogy több ezer schengeni vízumot adtak ki a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán olyan orosz állampolgároknak, akikről valójában azt se tudták, kicsodák, az oroszok feltüntetett úti célja mindenesetre kamu volt. Egy borászati cég csak 2013 első felében közel négyezer orosznak adott ki így vízumot, de jutott így vízumhoz orosz a Quaestor nevű cég segítségével is. Az ügy kulcsszereplője Kiss Szilárd egykori agrárattasé, akinek ebben az időszakban a felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel is közös cége volt. A konzulokat fenyegetéssel, nyomásgyakorlással bírták rá a törvénytelenségekre – derül ki a dokumentumból. 

A jelentés létezéséről már 2015-ben tudni lehetett (mi is írtunk róla), de annak tartalmáról nem, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ugyanis nem akarta nyilvánosságra hozni. Csakhogy időközben az LMP-s Szél Bernadett kiperelte azt a tárcától, így nekünk is sikerült megszerezni a jegyzőkönyvet. 

Szijjártó szerdán arról beszélt, hogy soha nem dolgozott együtt Kiss Szilárddal. Ez valóban így volt, ugyanakkor már Szijjártó volt a miniszter, amikor 2014-ben a vízumközpontot egy olyan cégnek szervezték ki, amiben Kiss Szilárd orosz barátnője és a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba is tulajdonos volt. Márpedig Tarsoly is szerepel a vízummutyit feltáró 2013-as belső vizsgálati anyagban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a vízumkiszervezésről még azelőtt döntés született, hogy Szijjártó miniszter lett. 

Kiakadt a Jobbik és az LMP is

A visszaélésekről szóló jelentés kiperlő LMP büntetőfeljelentést tesz Kiss Szilárd és ismeretlen tettesek ellen hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés gyanújával, írja az MTI. 

Szél Bernadett szerint Kiss Szilárd vízumbiznisze a konzulátus dolgozóinak megfélemlítésén alapult, és annak köszönhetően olyan orosz állampolgárok utazhattak be a schengeni övezetbe, akik nemcsak Magyarország, de az EU más államainak nemzetbiztonságára is kockázatot jelenthettek. Szél Bernadett azt is kifogásolta, hogy a vízumkiadási gyakorlat leleplezését követően Kiss Szilárdot a külügyből ugyan eltávolították, de a minisztérium "nem tett felelősségre vonása érdekében semmilyen jogi lépést". Az LMP társelnöke szerint Kiss Szilárdnak végre a bíróság előtt kell majd felelnie viselt dolgaiért.

Kiss Szilárd
Kiss Szilárd
Fotó: Ajpek Orsi / Heti Válasz

A Jobbik a botrány miatt a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága zárt ülésének összehívását kezdeményezte. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő szerint "az ügy komoly felelősségi kérdéseket vet fel a külügyi tárcánál, s noha 2013 decemberében volt belső vizsgálat, annak eredményét titkosították". Gyöngyösi a helyzetet a letelepedési kötvények ügyéhez hasonlította, s felvetette, hogy a nemzetbiztonsági kockázat és a korrupció is felmerül. Azt javasolta, hogy a helyzet tisztázására a két bizottság hallgassa meg az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársait, a két szervezet felügyelő minisztert, vagyis Lázár Jánost és Pintér Sándort, továbbá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.