Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Vona Gábor egy amerikai újságban nyújt kezet a zsidóságnak

2017.02.09. 10:54 Módosítva: 2017-02-09 11:33:30

A Forward című amerikai zsidó újságnak adott interjút Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Ez volt az első eset, hogy a nemzeti radikális párt elnöke ilyen lapnak nyilatkozott. A 444.hu által felfedezett cikkben a Jobbik elnöke egy Nagy-Magyarország-térkép előtt ülve azt mondja: szeretné, ha új fejezetet kezdhetnének és kinyújthatnák egymás felé a kezüket a magyar zsidósággal.

A magyar zsidóságnak olyan traumái vannak, amelyek nehezítik a közös munkát, véli Vona, aki szerint ez az ő generációjával már változhat, ha a fiatal magyar zsidók aktív korba lépnek és fontos feladatokat vállalnak.

Az interjúban azt is elmondta, hogy ha a Jobbik hatalomra jut, a magyar zsidóság úgy élheti tovább az életét, ahogy eddig is tette.

A beszélgetésben szembesítették a Jobbik korábbi antiszemita megnyilvánulásaival, vagy azzal, amikor Gyöngyösi Márton nemzetbiztonsági okokból listát akart íratni az izraeli–magyar kettős állampolgárokról a parlamentben.

Vona erre azt válaszolta: soha nem vonták kétségbe Izrael létét, csak a cionizmust kritizálták. Leszögezte azt is, hogy az elmúlt években világossá tette a Jobbikban: nem tűri az antiszemita megnyilvánulásokat. Amikor pedig egyik jobbikos politikustársa zsidózott, megkérte, hogy menjen le a Duna-partra, és tegyen virágot a Dunába lőtt zsidók emlékművéhez.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?