LMP: Lehet-e Putyinéknak kompromittáló videójuk Orbánról?

2017.02.13. 10:29

A Lehet Más a Politika (LMP) vezetői, Szél Bernadett és Hadházy Ákos a '90-es évek egyik hírhedt maffiózójának Orbán Viktorra és Pintér Sándorra vonatkozó, rendkívül súlyos állításaira kérdeztek rá a belügyminiszternél. Az LMP-sek február 13-án, hétfőn benyújtott írásbeli kérdésükben hosszasan idéznek a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo tavalyi vallomásából, illetve egy orosz ellenzéki portál cikkéből – ezek az állítások eddig a magyar médiában ilyen formában még nem jelentek meg, noha közösségi oldalakon már elég intenzíven terjedtek az elmúlt napokban. 

Ezekre az állításokra ugyanakkor a Clodo által elmondottakon kívül hangsúlyozottan nincs bizonyíték.

Szél és Hadházy a belügyminiszternél többek közt arra kérdeznek rá, van-e tudomása arról, hogy az orosz kormány, illetve titkosszolgálatok birtokába kerülhettek olyan titokban készített videofelvételek, amelyeken maga Pintér, illetve Orbán Viktor készpénzt vesznek át Clodótól. Az ellenzéki politikusok Clodo tavaly nyári írásbeli vallomása mellett a The Insider nevű orosz ellenzéki portál pár napja, Vlagyimir Putyin budapesti látogatása idején megjelent cikkére is hivatkoznak.

Kiadták Clodót

Dietmar Clodót 2001-ben tíz év fegyházra ítéltek Magyarországon, de 2005-ben kiadták Németországnak egy német bírósági döntés alapján. A férfit a többi között robbanószerrel való visszaéléssel és maffiatagsággal vádolták.

A férfit Németországban bankrablás és más súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélték, emberöléssel és műs bűntettekkel gyanúsították, továbbá több ország hatóságai egybehangzó információkkal rendelkeztek arról, hogy Clodo részt vett a nemzetközi fegyver- és kábítószer kereskedelemben.

A történet ugyanakkor a magyar sajtóban sem teljesen új, Clodo ugyanezeket már 2013-ban elmondta a HVG-nek, a lap azonban nem írta le Orbán Viktor nevét: „Clodo kitért a HVG cikkében az orosz maffia magyarországi helytartójaként említett Szemjon Mogiljeviccsel (Szeva bácsi) való kapcsolatára is, akiről mint barátjáról beszélt. Szeva bácsi az interjú szerint egyszer szívességet kért Clodótól, »hogy hívjak fel egy számot, megmondta, melyik magyar politikusét, hívjam meg az illetőt az otthoni irodámba, és ott adjak át neki egy táskát. Ragaszkodnom kellett ahhoz, hogy a politikus nyissa ki a táskát – nem véletlenül: a könyvtárszobám egyik könyve mögé elrejtett kamerával kellett rögzítenem a történeket. A táskában egymillió német márka volt. 1994-et írtunk.« Mint mondta, az illető neve csak később lett ismerős neki. »A szememben ő egy volt a korrupt alakok közül, akiknek hasonló csomagokat kellett átadnom a kilencvenes évek közepén«" – áll a HVG 2013. szeptemberi, a Népszabadság által idézett cikkében.

Szél és Hadházy most az alábbi kérdést nyújtották be Pintérnek, melyre február 28-ig kell a miniszternek válaszolnia.

Írásbeli kérdés Pintér Sándor belügyminiszternek „Meg tudja-e erősíteni, hogy soha életében nem találkozott személyesen Dietmar Clodóval?” címmel

Tisztelt Miniszter Úr!

Egy 2016. június 15-én, Regensburgban tett írásbeli vallomásában Dietmar Clodo, a kilencvenes évek magyar alvilágában a „bombagyárosként” elhíresült és később letöltendő szabadságvesztésre ítélt személy azt állítja, hogy 1993 és 1996 között ön is azok közé a személyek közé tartozott, akik a Clodo Budapest III. kerület, Meggy utca 19. szám alatt található lakásán több alkalommal megjelentek, és Clodótól német márkában denominált pénzösszegeket vettek át. Clodo állítása szerint ő maga 1993 és 1996 között közvetítőként lépett fel számos, a magyar államhatalmi szervekhez köthető – tipikusan politikai és rendészeti – vezető és Szemjon Judkovics Magiljevics között, és ezek közé az államhatalmi szervekre befolyással bíró személyek közé tartozott ön is.

Egy 2016. októberében az osztrák ORF tévécsatornának adott interjúban Clodo annyival pontosítja vallomását, hogy ön a megjelölt időszakban havi egy alkalommal vett át tízezer márkányi készpénzt az ő közvetítésével Magiljevicstól azért cserébe, hogy a magyar hatóságoknál Magiljevics ukrajnai és oroszországi vonatkozású, Magyarországon folytatott illegális tevékenységeivel kapcsolatban annak érdekében eljárjon, hogy a hatóságok ezen illegális tevékenységek felett szemet hunyjanak.  

Dietmar Clodo írásbeli vallomásában továbbá azt állítja, hogy nem sokkal az 1994. évi országgyűlési választások előtt Magiljevics tolmácsa egy egymillió márkát tartalmazó táskát kézbesített számára, amelyet személyesen Orbán Viktornak kellett átadnia. Clodo vallomása szerint a Fidesz elnöki tisztségét akkor is betöltő Orbán némi vonakodást követően személyesen, egy idősebb úriember társaságában jelent meg Clodo lakásán, és az egymillió márkát tartalmazó táskát átvette.  

Az orosz The Insider értesülései szerint a Clodo lakásán végbement átadás-átvételekről titkos videófelvételek készülhettek egy az átadás-átvétel helyszínéül szolgáló helyiségben található könyvespolcon elrejtett kamera segítségével. A kamera által elkészített felvételek Szemjon Magiljevics 2008. évi moszkvai letartóztatásakor a lap értesülései szerint az orosz titkosszolgálatok, illetve az orosz kormány birtokába kerülhettek a Magiljeviccsel kötött informális vádalku keretében.

Ezen információk fényében kérem, hogy válaszoljon az alábbi kérdésekre:

1. Fenntartja-e 1999-ben tett állítását, mely szerint soha nem találkozott személyesen Dietmar Clodóval?

2. Találkozott-e valaha személyesen Szemjon Judkovics Magiljeviccsel?

3. Átvett-e valaha akár német márkában, akár bármely más denominációban pénzt Magiljevicstől, vagy bármely Magiljevics képviseletében eljáró személytől, ideértve Dietmar Clodót is?

4. Van-e tudomása arról, hogy az orosz kormány illetve titkosszolgálatok, vagy bármely más állam hatalmi szerveinek olyan mozgóképek lennének a birtokában, amelyeken Ön borítékban, táskában vagy bármely más hordozóban készpénzt vesz át?

5. Van-e tudomása arról, hogy az orosz kormány illetve titkosszolgálatok, vagy bármely más állam hatalmi szerveinek olyan mozgóképek lennének a birtokában, amelyeken Orbán Viktor borítékban, táskában vagy bármely más hordozóban készpénzt vesz át?

6. Van-e tudomása arról, hogy Szemjon Judkovics Magiljevics magyarországi tartózkodása idején bármilyen, a magyar állami szervek döntéseire befolyással bíró személy részére befolyásszerzés céljából egyszeri alkalommal vagy rendszeresen pénzt adott át?     

Várom válaszát!

Budapest, 2017. február 13.

Tisztelettel,

Szél Bernadett országgyűlési képviselő (LMP)

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő (LMP)