Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rabok mentették meg a jégtől a szivattyútelepet

2017.02.16. 12:28 Módosítva: 2017-02-16 15:29:34

A tiszalöki rabok maguk kérték, hogy jeget csákányozhassanak, és hulladékot hordhassanak a jeges Tiszából a közeli szivattyútelepen, azaz szaknyelven szólva 

a Tiszalöki Országos Bv. Intézet fogvatartottjai önkéntes felajánlás alapján, jóvátételi tevékenység keretében rendkívüli jég- és uszadék mentesítést végeztek el.

A Tiszaeszlári Szivattyútelep végzi a környékbeli településeken felgyülemlő belvíz átemelését a Tiszába, azonban a tiszai jégzajlás következtében a telepnél feltorlódott a hulladék és az uszadék. Ráadásul az uszadék kiszedő szerkezet is meghibásodott, ami veszélybe sodorta a szivattyú működését, ez az együttállás pedig könnyen belvízveszély kialakulásához vezethetett volna.

Nem maradt más megoldás, csak a nyers emberi erő.

Ezért az elítéltek a helyszínen – a vízügyi igazgatóság munkatársaival – jeget törtek, csáklyákkal megszabadították a szivattyú beömlőnyílását az uszadékoktól, valamint partra hordták az összegyűjtött hulladékot, amelynek köszönhetően sikerült biztosítani az átemelő szivattyú zavartalan működését. 

Az intézet már a 2010-es év nagy tavaszi árvíz során is küldött ki fogvatartottakat, aki folyamatosan készek arra, hogy

bármikor segítsenek, ha szükség lenne munkájukra.

Időközben a tiszai jeges árhullám elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt.

Tiszaderzs?
Nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs a jégben!

Sarudi-medence?
A Tiszacsegén elsodródott komp visszasodródhat a főmederbe!

Kisköre alatt?
Több helyen megindult az összetorlódott jég!

M4-es autópálya alatt?
Az úszó létesítmények rögzítését megerősítették!

Kiskörei vízlépcső üzemi hídja?
A jégvédekezés időszakára lezárva!

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerda déltől a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig harmadfokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra - a Tisza jobb partján Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig - a jég észlelése és nyomon követése érdekében harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el.