Rabok mentették meg a jégtől a szivattyútelepet

2017.02.16. 12:28 Módosítva: 2017.02.16. 15:29

A tiszalöki rabok maguk kérték, hogy jeget csákányozhassanak, és hulladékot hordhassanak a jeges Tiszából a közeli szivattyútelepen, azaz szaknyelven szólva 

a Tiszalöki Országos Bv. Intézet fogvatartottjai önkéntes felajánlás alapján, jóvátételi tevékenység keretében rendkívüli jég- és uszadék mentesítést végeztek el.

A Tiszaeszlári Szivattyútelep végzi a környékbeli településeken felgyülemlő belvíz átemelését a Tiszába, azonban a tiszai jégzajlás következtében a telepnél feltorlódott a hulladék és az uszadék. Ráadásul az uszadék kiszedő szerkezet is meghibásodott, ami veszélybe sodorta a szivattyú működését, ez az együttállás pedig könnyen belvízveszély kialakulásához vezethetett volna.

Nem maradt más megoldás, csak a nyers emberi erő.

Ezért az elítéltek a helyszínen – a vízügyi igazgatóság munkatársaival – jeget törtek, csáklyákkal megszabadították a szivattyú beömlőnyílását az uszadékoktól, valamint partra hordták az összegyűjtött hulladékot, amelynek köszönhetően sikerült biztosítani az átemelő szivattyú zavartalan működését. 

Az intézet már a 2010-es év nagy tavaszi árvíz során is küldött ki fogvatartottakat, aki folyamatosan készek arra, hogy

bármikor segítsenek, ha szükség lenne munkájukra.

Időközben a tiszai jeges árhullám elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt.

Tiszaderzs?
Nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs a jégben!

Sarudi-medence?
A Tiszacsegén elsodródott komp visszasodródhat a főmederbe!

Kisköre alatt?
Több helyen megindult az összetorlódott jég!

M4-es autópálya alatt?
Az úszó létesítmények rögzítését megerősítették!

Kiskörei vízlépcső üzemi hídja?
A jégvédekezés időszakára lezárva!

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerda déltől a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig harmadfokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra - a Tisza jobb partján Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig - a jég észlelése és nyomon követése érdekében harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el.