Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Bezártak két feketepiacon üzletelő budapesti gyógyszertárat

2017.02.20. 15:34 Módosítva: 2017.02.20. 16:34

Illegális gyógyszerkereskedés miatt bezáratott két budapesti gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), írja az MTI. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódik.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Nagy Attila / Index

A gyanú szerint a két magyar gyógyszertár, a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika összejátszott egymással, majd a svéd feketepiacon értékesítettek nyugtatókat és szorongásgátló készítményeket. Magyarországon három embert gyanúsítanak, Svédországban ketten vannak előzetesben.

Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgató-helyettesének elmondása szerint a két gyógyszertár a készítményeket nagykereskedőktől rendelték, de nem vezettek nyilvántartást róluk, a tíz helyszínen végzett házkutatás során pedig 500 ezer szállításra kész tablettát találtak. 

Ha sikerült volna az összes tablettát eladni, a bűnözők alsó hangon 450 millió forintot kerestek volna. Ugyanis míg Magyarországon egy tabletta bekerülési értéke csak 3 forint, addig Svédországban 3-5 euró (900-1500 forint). Az OGYÉI becslései és vizsgálódásai szerint az utóbbi három évben több tízmillió tabletta került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból.