Natália
1 °C
7 °C

Bezártak két feketepiacon üzletelő budapesti gyógyszertárat

2017.02.20. 15:34 Módosítva: 2017-02-20 16:34:16

Illegális gyógyszerkereskedés miatt bezáratott két budapesti gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), írja az MTI. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódik.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Nagy Attila / Index

A gyanú szerint a két magyar gyógyszertár, a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika összejátszott egymással, majd a svéd feketepiacon értékesítettek nyugtatókat és szorongásgátló készítményeket. Magyarországon három embert gyanúsítanak, Svédországban ketten vannak előzetesben.

Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgató-helyettesének elmondása szerint a két gyógyszertár a készítményeket nagykereskedőktől rendelték, de nem vezettek nyilvántartást róluk, a tíz helyszínen végzett házkutatás során pedig 500 ezer szállításra kész tablettát találtak. 

Ha sikerült volna az összes tablettát eladni, a bűnözők alsó hangon 450 millió forintot kerestek volna. Ugyanis míg Magyarországon egy tabletta bekerülési értéke csak 3 forint, addig Svédországban 3-5 euró (900-1500 forint). Az OGYÉI becslései és vizsgálódásai szerint az utóbbi három évben több tízmillió tabletta került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?