Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A CBA alvállalkozója fertőzte meg a határon szolgáló rendőröket

2017.02.20. 09:15 Módosítva: 2017-02-20 15:39:51

Mint ismert, év elején legalább 126 hivatásos rendőr esett ki a szolgálatból a déli határon, miután valamilyen fertőzés ment át rajtuk. A betegeknél akut gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeztek, jellemzően hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és hidegrázás, kórházi ellátásra ugyanakkor egyikük sem szorult. 

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a laborvizsgálatok eredményéről a rendőrség nem adott tájékoztatást, ezért megkeresték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, ahol közölték, hogy négy, a rendőrök élelmezését ellátó létesítményben (a kiskunhalasi Csipke Hotel Kft. Expressz éttermében, az AMO Bt. orosházi szendvicskészítő műhelyében, illetve a cég szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhelyében, továbbá a Hungaro-Food 2009 Kft. békésszentandrási húsüzemében) 103 laboratóriumi mintát vettek, és kimutatták, hogy

a január 2-ai ebédre kiadott párolt rizs eltett ételmintájából nagy mennyiségben és az orosházi szendvicskészítő műhelyben megmintázott tavaszi felvágottból alacsonyabb csíraszámban toxint termelő B. cereust mutatott ki. A B. cereus, illetve toxinja akut bélrendszeri tüneteket okozhat.

A Nébih azt is közölte, hogy mivel az AMO Bt. orosházi szendvicskészítő műhelye, illetve a szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhelye „illegálisan – bejelentés, illetve külön engedély nélkül – működött, tevékenységüket azonnali hatállyal felfüggesztették".

A lap szerint a rendőrség a fertőzött rizst felszolgáló Csipke Hotel kft. Expressz éttermével felbontotta a szerződést, ugyanakkor a szendvicseket gyártó AMO Bt.-vel nem. Az AMO Bt.-t alvállalkozóként a CBA egyik partnere, a CBA L és F Kft. bízta meg, amely nyertesként került az ORFK beszerzési eljárásán. A CBA L és F Kft. ugyanakkor cáfolta a Nébih megállapításait, mint közölték, az AMO Bt. szendvicseiben nem találtak kórokozót, és a cég rendelkezik az összes hatósági engedéllyel.

Frissítés 15:30-kor: A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila közleményében újfent cáfolta, hogy közük lenne a határon dolgozó rendőrök megbetegedéséhez. Mint írta, "nem jelenthető ki az AMO Bt. által készített szendvicsekkel kapcsolatban, hogy azok fertőzöttek lettek volna, erre irányuló vizsgálat ugyanis nem történt. A vizsgálat során a Hungaro-Food 2009 Kft. által gyártott felvágottban találtak baktérium kórokozót, amellyel kapcsolatban sem a fővállalkozó, sem az alvállalkozó nem tehető felelőssé. Ugyanis a termék csomagolását a gyártó vagy import termék esetében az első magyarországi forgalomba hozó végzi, és ő szavatol a benne lévő termék megfelelőségéért. Tényként állapítható meg, hogy az ellenőrzés alkalmával a felvágott minőség megőrzési idejét rendben találták, a tárolási hőmérséklet is a szabályoknak megfelelő volt, amit az illetékes hatóság helyszíni jegyzőkönyve is bizonyít. Tényként állapítható meg az is, hogy nem nyert bizonyítást, hogy a megbetegedést mi okozta."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?