Emőke
4 °C
20 °C

Azt tervezi, hogy leszáguld a horvát tengerpartra? Nem fog sikerülni

2017.02.20. 16:11 Módosítva: 2017.02.20. 17:11

Visszaállítanák a határellenőrzést a magyar-horvát határon, az MTI szerint Pintér Sándor magyar és Vlaho Orepic horvát belügyminiszter hétfőn Budapesten arról egyeztetett, hogy

szisztematikussá teszik a határellenőrzést. 

Vlaho Orepic a találkozó után elmondta: a szisztematikus határellenőrzési rendszer azt eredményezheti, hogy

sorok alakulhatnak ki egyes határállomásokon, mert az átkelni kívánókat egyenként kell megvizsgálni.

A megbeszélésen született megállapodás szerint  megbízzák a határrendészetért felelős vezetőket, hogy "ezeket a nem várt eseményeket megelőzzék". 

Pintér Sándor azt hangsúlyozta: az Európai Unió döntött a szisztematikus határellenőrzésről, amelynek bevezetését úgy szeretnék elérni, hogy növeljék a biztonságot, de a két ország állampolgárai azt ne érezzék tehernek.

Pintér Sándor szerint mindenkit ellenőrizniük kell, független attól, hogy ki- vagy belép a határon. Ugyanakkor

megfelelő rendszer kialakítása szükséges ahhoz, hogy se most, se a nyári csúcsforgalomban, amikor sok magyar az adriai tenger partjára menne nyaralni, ne kelljen a határállomáson hosszan várakoznia. 

A szisztematikus határellenőrzési rendszert az uniós rendelkezés kihirdetésétől számított 20 nap elteltével kell kötelezően alkalmazni. 

A múlt hét csütörtökön elfogadott jogszabály értelmében az Európai Unióba (EU) beutazó vagy az EU-t elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni a Schengeni Információs Rendszeren és más releváns adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat. Az uniós tanáccsal kötött decemberi megállapodás értelmében a tagállamoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az utazó nem jelent-e veszélyt a tagországok biztonságára.

Amennyiben a módszeres ellenőrzések nagyon lelassítanák a légi, szárazföldi és tengeri forgalmat, a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át, amennyiben a kockázatelemzés azt mutatja, hogy ezzel nem nő a fenyegetettség. A repülőtereken a tagállamok a rendelet hatályba lépése után hat hónapig végezhetnek célzott

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!