Kikutatták, ki lehet Orbán utódja a jobboldal élén

2017.02.22. 07:12

Ki lehetne a jobboldal vezetője Orbán Viktor visszavonulása után? A kérdés elméleti, jelenleg kicsi az aktualitása, hiszen Orbán Viktor újraindul 2018-ban, vagyis még egy ciklust még biztosan szeretne a politika élvonalában tölteni.

Mégis érdekes látni, hogy jelenleg a választók kit tudnak elképzelni utódjaként, kiről tudják elképzelni, hogy vezesse a színes jobboldali tábort. Ezzel a kérdéssel foglalkozott Naszádos Péter közgazdász kutatása, amelyhez az adatokat a  SzondaPhone mérte. Vagyis 1000 fős reprezentatív minta alapján készült az elemzés.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar lakosság jelenleg

az ismert politikai szereplők közül egyértelműen Lázár Jánost látja Orbán Viktor utódjának. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszterre a választópolgárok 13,2 százaléka gondol ma úgy, hogy a jobboldal következő vezetője lehet, míg Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert 5,6 százalék, addig Vona Gábor Jobbik-elnököt 5,2 százalék támogatja - áll az elemzésben. 

1

A kérdésre egy zárt lista alapján lehetett válaszolni, egy korábbi felmérés alapján állt össze a névsor (Rogán Antal itt alacsony számokat kapott, ezért nem szerepel például ebben a felmérésben a miniszter.) Navracsics Tibor európai biztos került még 2 százalék fölé (2,9 százalékkal a negyedik).

Lázár azért szerepel ilyen jól a kutatás szerint, mert a Jobbik szavazóiból 15,7 százalékot tudott maga mellé állítani, míg Vona Gábor a Fidesz szavazói között szinte nullára csökkentette a népszerűségét. További érdekesség, hogy  Vona Gáborban a Jobbik szavazóinak mindössze 34,3 százaléka látja a jobboldal következő vezetőjét. Lázárban a Fidesz-szavazók 26,6 százaléka bízik.

2

A kutatásból az is kiderült, hogy jelenleg egyetlen ismert politikus sem képes érdemben megszólítani a párt nélküliek táborát. "Hatalmas igény mutatkozik egy valódi polgári fiatalra, mind a Fidesz, mind a Jobbik, mind a párt nélküli szavazók között" - áll az elemzésben. 

A választók 25,1 százaléka gondolja azt most, hogy egy ismeretlen polgári fiatal lesz Orbán utódja.

A kutatás alapján 16,4 százalék válaszolt úgy, hogy sosem szavazna jobboldalra, tehát nekik mindegy ki veszi át Orbántól a jobboldal vezetését.  • Hírek
  • Személyi kölcsön