Kormánybiztos: Blöff volt a Dagályról készült látványterv

dag4
2017.02.24. 11:26

Kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos volt. A beszélgetés első felében Fürjes az olimpiai pályázat visszavonása mellett érvelt, majd rákanyarodtak a Dagály Úszóaréna naponta emelkedő költségvetésére. 

Rónai Egon műsorvezető szóba hozta, hogy az uszodához készült egy "csillivilli" látványterv, a felépült objektum azonban teljesen máshogy néz ki, mint ahogy a nyilvánosságnak korábban bemutatott rajzokon. (A látványtervek és a valóság közti eltérés okairól korábban a 444 írt.)

Rónai szerint probléma, hogy nem szóltak az embereknek, hogy nem olyan "szépet", mint amit láthattak a tervrajzokon, hanem lesz helyette egy "betonkolosszus". Erre a kormánybiztos olyat mondott, amitől tényleg kiesik az ember kezéből a kanál: 

Nehéz úgy vitatkozni, hogy nem tényszerű, amit mond. Nem készült terv. 

- mondta Fürjes, mire Rónai: Akkor amit megismert a közvélemény, az nem terv volt?

Az egy blöff volt. Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet. 

- csattant Fürjes válasza. A kormánybiztos ezután elmondta, hogy a látványtervet a Nemzetközi Úszószövetségnek prezentáltuk, ők pedig a tervre távolról sem hasonlító elkészült épülettől dobtak egy hasast, és azt mondták, hogy "ilyen gyorsan, világszínvonalon nem láttak még uszodát felépülni". 

Nem került közpénzbe a beblöffölt látványterv

Cikkünk megjelenése után megkerestük Fürjes Balázst, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy kinek a megbízásából készültek a látványtervek, valamint azok mennyi pénzbe kerültek. A kormánybiztos az alábbi választ küldte: 

„Sok építkezés elkezdése előtt készítenek látványtervet. Ha a látványtervet a tervezés előtt készítik, akkor a látványterv sohasem esik egybe a későbbi valósággal. Minden épület esetén a valóság, a befejezett építkezés számít. A határidő előtt és költségkereten belül elkészült Duna Arénáról Hosszú Katinka azt mondta, hogy az a világ legjobb öt uszodaközpontja között van, Marculescu úr, a FINA igazgatója pedig lenyűgözőnek minősítette az elkészült arénát és példaként mutatta be a tokiói olimpia Budapesten tartózkodó szervezőinek.

A kérdéses látványtervet munkavállaló alkalmazott készítette munkaköri feladata részeként, az nem került egyetlen fillérbe sem az államnak és másnak sem. A látványterv készítése idején nem volt közöm az úszóaréna építéséhez

- írta Fürjes, amihez a Kiemelet Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) még hozzáfűzte: "Ha a látványtervet a tervezési munka befejezése előtt készítik, akkor a látványterv sohasem esik egybe a későbbi valósággal. Minden épület esetén a valóság, a befejezett építkezés számít."

A KKBK megjegyezte még, hogy Hosszú Katinka szerint a Duna Aréna a világ öt legjobb úszóközpontja között van, amit a FINA elnöke "lenyűgözőnek minősített" , és példaként mutatott be a tokiói olimpia szervezőinek. "Természetesen más vélemények is lehetnek" - zárta közleményét a KKBK. 

A látványterv-iparról korábban egész cikket írtunk, ha érdeklik a legjellemzőbb trükkök, kattintson.