Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Le Monde: A Jobbik próbálja lemosni magáról a szélsőjobbot

2017.02.24. 15:55 Módosítva: 2017-02-24 16:07:41

A Jobbik próbálja lemosni magáról a szélsőjobb démonizáltságát, és próbál centrista, egyenlőséget és biztonságot hirdető pártként fellépni - írja a Le Monde. A lap újságírója szerint bár Vona Gábor akár centrista politikusnak is tűnhet, és a párt már nem áll be az EU-s kilépés mögé, a Jobbik továbbra is Európa legszélsőségesebb pártjai közé tartozik.

A cikk jól összefoglalja a Jobbik 2013-tól elindult arculatváltását, aminek köszönhetően a legjelentősebb ellenzéki párttá tudtak válni. Idézi Vonát is, aki arról beszél, "szeretné, hogy Magyarországon mindenki jól érezze magát, attól függetlenül, hogy honnan jött". Az író viszont felidézi, hogy a 2003-ban alakult párt a Vona által alapított Magyar Gárdában gyökerezik.

A Jobbik elutasítja a koalíciót a kormánypárttal, arra hivatkozva, hogy az átvette a programja egy jelentős részét, de a lap szerint ez inkább csak egy taktikus álláspont, hiszen a Jobbik, amikor nem tartózkodik a parlamentben, általában támogatja az Orbán-kormány javaslatait, írja a 24. A baloldal szétesése viszont kedvezett a jobbos pártnak, írják.