Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Orbán a Nyugatot hibáztatja a kommunista diktatúrákért

2017.02.25. 10:56

A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján Orbán Viktor beszédet mondott a rákoskeresztúri Új köztemető látogatóközpontban. A kormányfő mondanivalójának vezérfonala az volt, hogy a kommunista bűnökért Nyugat-Európát terheli a felelősség. Mindez jól illeszkedik Orbán utóbbi években felerősödő Nyugat-ellenes retorikájába. 

Orbán szerint ma már nem szokás emlegetni, hogy a zsarnokságokhoz vezető gondolatok a XX. században "nyugati anyagból pattantak ki". 

"A kommunzimus, akár csak a nemzetiszocializmus a Nyugat szellemi termékeként látta meg a napvilágot. Nem Moszkvában, nem Kambodzsában és nem is Havannában találtak ki" – mondta, hozzátéve: "tőlünk nyugatra, Európából burjánzott szét a fél világra". 

Mindeközben a Nyugatnak a kommunizmus megmaradt színtiszta elméletnek, kéretlen világboldogítók bizsergető szellemi izgalmának. 

– jelentette ki a kormányfő, aki ma is értetlenül áll azelőtt, hogy "a magukat haladó gondolkodóknak tartó nyugati értelmiségiek" hogyan dicsérhették lelkesedve a népirtó kommunista diktatúrákat. 

Orbán nehezen hiszi el ezt az "abszolú történelmi vakságot", és azt, hogy nem látták, hogy "a szovjetek rabszolga munkára viszik azokat, akiket osztályellenségnek tartanak". 

A miniszterelnök szerint a kommunizmus bűneit Nyugaton ma is sokan mentegetik és az Európai Unió is "vonakodik egyértelműen elítélni". Orbán úgy látja, hogy a nácizmus bűnei felett a II. világháború után egyértelmű ítéletet mondtak a szabad világ képviselői, de ugyanez nem történt meg a Szovjetunió szétesése után a kommunizmussal. 

Orbán szerint a gyerekeik generációja már szerencsére nem tudja, milyen diktatúrában élni, viszont ezért meg kell nekik tanítani, hogy a szabadság nem magától adódó, hanem folyamatosan meg kell küzdeni érte. 

A kormányfő teljes beszédét itt megtekinthetik: 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?