Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Münchenben fogták el az olajos banda egyik tagját

2017.02.28. 12:04

Németországban fogták el egy olajjal kereskedő bűnszervezet egyik évek óta rejtőzködő tagját - közölte a NAV az MTI-vel.

A maffiaszerűen működő banda - bonyolult számlázási láncon keresztül - ipari olajat hozott be Szlovákiából és Romániából Magyarországra. A számlázó cégek nem fizettek áfát, de közülük olyan is akadt, amelyik fiktív számlák révén adót igényelt vissza. Később a cégeket ukrán vagy szerb tulajdonosok nevére írták át. A banda csaknem 800 millió forint adót csalt el.

A NAV által 2013-ban felszámolt szervezet tíz tagjával szemben 2015 végén javasoltak vádemelést a pénzügyi nyomozók különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt. A bűnszervezet két rejtőzködő tagja ellen pedig körözést rendeltek el.

Utóbbiak közül az egyiket európai elfogatóparancs alapján Münchenben tartóztatta le a német rendőrség, majd az Interpol bevonásával az osztrákok adták át Hegyeshalomnál a NAV nyíregyházi pénzügyi nyomozóinak. A kihallgatás után a NAV a rendőrségnek adta át a gyanúsítottat, akinek azóta a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.