Emelik a diplomaták fizetését

2017.03.03. 09:08 Módosítva: 2017.03.03. 15:38

Kedden írta alá Szijjártó Péter külügyminiszter azt a rendeletet, amely alapján jelentősen, de különböző mértékben emelkedik a külszolgálaton lévő diplomaták fizetése, írja a Bors. A lap a cikkben meg is mutatja, Csiszár Jenő, frissen kinevezett milánói főkonzul mennyivel jár jobban.

A frissen aláírt rendelet augusztus elsején lép életbe, így a diplomáciai karrierjét ősszel megkezdő Csiszár most már megnyugodhat, hogy nem kell szűkölködnie Olaszországban. A cikk szerint ugyanis, ha most kezdené munkáját, havi bruttó 1 millió 955 ezer forintot kapna, őszi munkakezdésekor azonban már 2 millió 187 ezer forintos fizetése lesz.

Ugyanis „425 ezer forintról (egy 2012-es miniszteri rendelet szerint 1371 euróról, ami mai árfolyamon 420 ezer forintnak felel meg) 475 ezerre nőtt a milánói állomáshely deviza-alapilletménye. Nagyköveteknél és főkonzuloknál ezt szorozzák fel 4,6-del, ami a legmagasabb fizetési kategória" – írja a lap.

A milánói főkonzul emellett lakhatási költségtérítésre is számíthat. Ennek alapja a cikk szerint havi 300 ezer forint, amit Milánóban 156 százalékos szorzóval számolnak, tehát 468 ezer forint jut a lakhatás megkönnyítésére havonta. Vegyes költségekre további havi 63 ezer jár, de a gyermekek iskoláztatási költségeire is elszámolhat havi 192 ezret.

Valakinek csökken

A KKM a cikk megjelenése után közleményt adott ki, miszerint 2017. augusztus 1-től hatályos változások eredményeként a külképviseleteken dolgozó munkatársak átlagos jövedelemszintje kis mértékben emelkedik, a fokozottabb differenciálás miatt egyeseknek jelentősebben, másoknak kevésbé nő a fizetése, és vannak olyanok is, akiknél csökken a juttatás szintje. "Ezzel az intézkedéssel a magyar diplomaták javadalmazása EU-28-as összehasonlításban már nem a 27., hanem a 25. helyre lesz elegendő, és immár eléri a V4-ek másik három országa által alkalmazott juttatási szint kétharmadát" - közölték. A fizetés meghatározásakor az adott ország életszínvonala mellett az életkörülményeket, illetve a munka összetettségét és a külgazdasági és külpolitikai prioritásokat is figyelembe vették.