Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bírók támadják a bírák elnökét

2017.03.09. 11:23

Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg bírók a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot, amit Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke jegyez, írja a Hvg.hu.

„Bírónak ne legyen másodállása, se párttagsága, valamint ne fogadjon el nagyobb – a fizetése öt százalékánál drágább – ajándékot. Ilyen jogos és elvárható magatartási normák mellett néhány meglepő előírás is bekerült a bíróságok integritási szabályzatába. Az elvben a korrupció kivédésére szolgáló szabályzatból például már rögtön, az értelmező rendelkezéseknél kiderül, hogy az integritás egyebek mellett jelenti az Országos Bírósági Hivatal elnöke, azaz Handó Tünde értékeinek és elveinek való megfelelést" - írja a lap.

A Hvg idéz a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája, Szepesházi Péter indítványából: „nem lehet demokratikus egy olyan jogintézmény és független egy olyan hatalmi ág (bírói hatalom), amely tagjainak meg kell felelniük egy személy (OBH-elnök) mindenkori értékrendjének és az általa hangoztatott elveinek”. Szepesházi azt kéri a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, hogy mondja ki: a Handó-féle szabályzat a véleménynyilvánításhoz, a tisztességes tárgyaláshoz, a hatékony jogorvoslathoz, valamint a gyülekezési szabadsághoz való jogot is sérti, írják.

Más bírák az Alkotmánybíróságon támadták meg Handó szabályzatát: "az utasítás egyes céljaival (korrupcióellenesség) egyet lehet érteni, a szabályozás módjával azonban nem” - írják. Szerintük a bírói függetlenséget az Alaptörvény garantálja, a bírák csak a törvényeknek vannak alárendelve, az OBH elnökének utasítása azonban nem törvény, pláne nem sarkalatos.

További részletek a Hvg.hu cikkében.

15%
7990 Ft
6792 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft