Sok fa, több kuka, rendes vécék: megkérdezték az emberektől, milyen Városligetet akarnak

BFALU20161231074
2017.03.09. 18:08

Persányi Miklóshoz, a Városligetet átalakító Liget Budapest projekt parkfejlesztésével megbízott miniszteri biztoshoz több mint 500 javaslat érkezett, miután megkérdezték az embereket, hogy milyen közparkot szeretnének, írja az MTI.

  • A javaslattevők többsége szívesen látná a megfelelő közvilágítás kiépítését, több és jobb ivókutat, padot, pihenőhelyet és kukát szeretnének. "Átgondolt" WC-hálózatot és több kutyaürülék-gyűjtőt. Az új igények közül felmerült csomagmegőrző, zuhanyzó és egy sportszer-kölcsönző is.
  • Általános igény a Városliget "családbaráttá tétele", az emberek szeretnének csendes, nyugodt pihenőterületeket.
  • Nem túl meglepő módon

    az emberek szeretnék megtartani a fákat, sőt, felvetődött a Liget környékének további fásítása is.
  • Sokan szeretnék, hogy a Városligeti-tóban (a műjégpályán kívül) egész évben legyen víz. Ez Persányi Miklós közleménye alapján az eredeti tervekben is szerepel, ráadásul a vízfelületet is növelni fogják.
  • Sokak szerint a tömegrendezvényeknek nincs helyük a parkban, ha azok károsítják a park füvét.
  • A környező iskolák sportoláshoz, tesiórákhoz használható parkrész kialakítását kérték.
  • A fogyatékossággal élő emberek szerint mindenképp szükség van egy egységes akadálymentesítési koncepcióra.
  • A kutyatulajdonosok nagy százaléka szeretné több kisebb, zárt kutyafuttató kialakítását azzal a feltétellel, hogy

    a Liget parkos területein is lehessen póráz nélkül kutyát futtatni.


    Erre nagyobb, be nem kerített, de egyértelmű jelzésekkel ellátott övezeteket jelölnének ki, amelyeket mindenki más is használhat, akit a kutyák jelenléte nem zavar. Jelenleg a Városligetben tilos elengedni a kutyákat póráz nélkül.
  • A kerékpárosok szeretnének egy, a parkot átszelő kerékpársávot, több biciklitárolót és azt, hogy a park közelében üzemelő BUBI-kölcsönzőkben legyenek kisebb méretű, gyerekbiciklik is.
  • Sokan vetették fel, hogy szűnjön meg a Kós Károly sétány gépkocsiforgalma és radikálisan csökkenjen az Állatkerti körúté. Mindenkinek fontos a park jó megközelíthetősége és az is, hogy a Dvorák sétány és a Zichy Mihály út minél inkább gyalogos sétánnyá válhasson, ami együtt járna a betonfelület csökkentésével. Több javaslat érkezett arra, hogy trolibuszok ne mehessenek át a parkon.
  • Az idegenforgalom zavartalan kiszolgálásához optimálisan kell meghatározni a Dózsa György út felől érkező turista és városnéző buszok útvonalát a park területén belül.
  • Érkezett egy terv, mely a Széchenyi Fürdőt is tápláló termálvízre építve egy ismeretterjesztő és szórakoztató célú, vizes látványosságot képzel el a Ligetbe. Ez a javaslat azonnali sikert aratott a szakemberek körében is, írja a miniszteri biztos közleménye.

Persányi 2016 augusztusa óta felelős a városligeti parkért. Az egyeztetés a Liget Park Fórum nevű eseményeken zajlott, ezekből tavaly szeptember és december között négyet tartottak, 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmaztak meg összesen 558 észrevételt, javaslatot, kérdést. Ezeknek a 10 százaléka tartalmi vagy formai okok miatt "nem volt befogadható", de a többit Persányi szerint alaposan megvizsgálják és válaszolnak mindegyikre.