Hazahívják a washingtoni nagykövetet

2017.04.04. 14:06 Módosítva: 2017.04.04. 22:05

Az Atv.hu úgy értesült, hogy nyáron hazarendelik Szemerkényi Réka nagykövetet Washingtonból. Utóda Szabó László külügyminiszter-helyettes lehet. A külügyminisztérium megerősítette a hírt, mint a Magyar Hírlapnak Menczer Tamás sajtófőnök írta,

a Trump-adminisztráció megválasztása nyomán új politikai és gazdasági feladatokat kell elvégeznie a magyar diplomáciának, ezért a nyártól a washingtoni nagykövetséget a tervek szerint Szabó László jelenlegi külügyminiszter-helyettes vezeti majd. Szemerkényi Réka jövőbeli feladatairól később lesznek egyeztetések.

Orbán Viktor a Parlamentben az ATV kérdésére az egészről annyit mondott"nőügyekkel nem foglalkozom". Arra a kérdésre, hogy júniusban hívják-e vissza Szemerkényi Rékát, a kormányfő azt felelte, hogy "ebben Szijjártó Péter miniszter úr az illetékes".

Kié a siker?

A pletykák szerint a Külügyminisztérium, vagyis konkrétan Szijjártó Péter külügyminiszter már régóta változást szeretett volna a washingtoni magyar nagyköveti poszton. Bár szemtől szemben nagyon pozitív volt a külügyminiszter és a nagykövet viszonya, a semleges ismerőik szerint már egy ideje érezni lehetett, hogy az atlantistákat nyírják. Sőt, három-négy hónapja már az hírlett, hogy meg is van a konkrét kiszemeltje a posztra, de a tervezett személycserét nehezítette, hogy Szemerkényi Réka nagyköveti kinevezése kifejezetten Orbán Viktor felkérése volt, ráadásul a nagykövet nagyon sikeresnek tűnt a kapcsolatépítésben.

Mindenesetre egy ideje már megindult ellene egyfajta suttogó propaganda, és a váltást szorgalmazó kormányzati kör Donald Trump választási győzelme után érvet, vagy legalábbis ürügyet is talált az elképzeléséhez. Az lett a mondás, hogy Szemerkényi remek nagykövet volt és lett is volna a demokrata elnökök világában, de Trumphoz és a republikánusokhoz más kvalitások kellenek. E véleménynek azért erősen ellentmondott az a rendkívül széles és gyors kapcsolat-építés, amelyről Szemerkényi Réka éppen két hónapja, február elején nyilatkozott a Figyelőnek.

A nagykövet akkor azt mondta, hogy Magyarországot a többi nagykövetség részéről egyfajta irigység övezi, mert a többiek a Trumphoz legjobban bekötött diplomáciai csapatnak tartják a magyart. Szemerkényi Réka akkor nem titkolta, részben ki is posztolta, hogy már háromszor is volt alkalma személyesen találkozni és beszélgetni Donald Trump elnökkel, aki már személyes ismerősként üdvözölte.

Az előzményekről pedig elmesélte, hogy miközben sok ország diplomatái vették biztosra Hillary Clinton győzelmét, a magyarok végig két kapura fociztak. Még a választás előtt találkozott például Jeff Sessions igazságügy-miniszterrel, majd a választás utáni első két hétben beszélt Mike Pence alelnökkel, Rex Tillerson külügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel, Ben Carson infrastrukturális miniszterrel, illetve közvetlen kapcsolatot alakított ki a belbiztonságért felelős John Kelly tábornok és James Mattis védelmi miniszterével csapatával.

Aztán az elnöki beiktatás napján sok ünnepséget tartottak Washingtonban, de a diplomáciai testületek közül csak páran, a britek, a franciák, a kuvaitiak és az új-zélandiak szerveztek ünnepséget. Az új adminisztráció első napjára „Salute to Freedom”, azaz „A szabadság köszöntése” címmel szervezett magyar brunch – legalábbis a nagykövet szerint – pozitív visszhangot váltott ki a Trump-csapatban.

Bár a nagykövet az interjúban arról is beszélt, hogy a kapcsolat-építésben sarokkő volt az a korábbi Orbán Viktor nyilatkozat, amely Trump melletti első kiállások egyike volt,

a külügyben mégis azt kezdték érzékeltetni, hogy a nagykövet túlságosan is magának vindikálja az amerikai-magyar kapcsolatok sikerét, csorbítva ezzel a külügyminiszter és a miniszterelnök érdemeit.