Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nem sikerült a Szabadság híd lezárása

2017.04.05. 08:29 Módosítva: 2017.04.05. 10:10

Négy rendőr, negyven újságíró és nyolc tüntető - ennyien gyűltek össze a Szabadság híd 8 órára tervezett lezárása a lex CEU elleni tiltakozás újabb fejezeteként. 8 óra 10 percre kiderült, hogy a Szabadság híd lezárása elmarad, mert az esőben kevesebben jöttek el.

Betiltották a többit

A következő hídlezárási próbálkozást 10 órakor, a Lánchídon tartották volna, 12-kor pedig az Erzsébet hidat zárták volna le, de 8:15-kor Budapest rendőrfőkapitánya betiltotta.

"Egy magánszemély tett bejelentés a rendőrségen, hogy 2017. április 5-én több budapesti hidat kíván lezárni. A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. tv. rendelkezései alapján a hídlezárásra irányuló demonstrációt Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta" - írja a rendőrségi közlemény.

Ez a magánszemély a híres, ügyeletes feljelentő, Tényi István volt, aki szerint "az esetleges hídfoglalás közérdekű üzem megzavarásának bűncselekményét meríti ki. Ennek megelőzése érdekében hatósági intézkedést kérek" - írta. 

Tíz ember elég lett volna

A Szabadság hídon tíz ember elég lett volna, hogy lezárják, de nem sikerült. "A Lánchídra megyünk 10 órára, ennek a lezárásához 25 ember elég" - mondta a tüntetést szervező Demokratikus Magyarországért civil szervezet vezetője, Büki Zoltán, amikor még nem tudta, hogy betiltották a lezárást. Büki számított rá, hogy reggelre még kevesebben lesznek, mert a fiatalok később kelnek, de azt hitte, e a Lánchíd 10 órára és az Erzsébet híd 12 órára tervezett lezárására elegen lesznek.

"A saját véleményemet fejezem ki, a diákok meg eldöntik, hogy csatlakoznak-e vagy lógatják a lábukat, és várják a sült malacot" - nyilatkozta Büki, aki a tiltakozással azt akarja elérni, hogy a kormány üljön le a hallgatói hálózattal, az egyetemekkel, és vonja vissza a lex CEU-t. 

Egyedül

Büki reggel 8-kor egymaga állt ki egy percre a Vámház körútra, hogy az esőben meghirdetett akció mégse múljon el nyomtalanul, majd 10 órakor még odament a Lánchídhoz. A pesti hídfőnél négy rendőr várta, hogy az újságírókkal körülvett Büki Zoltán egymagában nekivág-e a híd lezárásának.

"Egyedül mégse zárhatom le a Lánchidat" - mondta Büki csalódottan. Pedig szerinte csak azzal lehetne rákényszeríteni a kormányt, hogy tárgyaljon érdemben a törvény visszavonásáról, hogy lezárják a város összes hídját, de ehhez tömeg kell. Büki szerint egyébként a rendőrség nem tilthatná meg a hidak lezárását, csak akkor, ha ezt a tiltakozók fegyveresen tennék, vagy közintézmény működését akadályoznák, esetleg olyan útvonalat zárnának el, amit nem lehet pótolni.

"Ezeknek egyike sem áll fenn, a rendőrséggel egyeztettem, így a lezárás szabályos lenne. A diákok nem jöttek el, de majd rá fognak jönni, hogy a kormány átveri őket, hiszen nyomásgyakorlás nélkül nem fognak tárgyalni velük" - mondta.

Ezután Büki elnézést kérve a sajtótól, elbúcsúzott.