Megosztja az egyetemi oktatókat a CEU miatti engedetlenségi kezdeményezés

IMG 8356
2017.04.05. 17:41 Módosítva: 2017.04.05. 17:51

Nem sztrájkot, hanem polgári engedetlenségi mozgalmat kezdeményezett Bárány Tibor a Műegyetem oktatója, aki Facebook-oldalán közzétette: ha legalább 200 oktató csatlakozik hozzá, addig nem tartja meg óráit az egyetemen, amíg vissza nem vonják a CEU és a Közép-eruópai Egyetem elleni törvénymódosítást.

A BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatója azt írta: akcióját akkor indítja el, ha saját egyeteméről legalább 20-an, saját tanszékéről pedig legalább ketten csatlakoznak hozzá. Bárány Tibor az Indexnek azt mondta: azért határozta meg ezeket a feltételeket, mert a polgári engedetlenségnek csak tömeges összefogás esetén van értelme:

Várható, hogy egy ilyen akciónak munkajogi következményei lennének, de ha egy 12 fős tanszékről 2-3 embert, egy egyetemről 20 oktatót, az ország egyetemeiről pedig legalább 200 oktatót kellene kirúgni, az megbénítaná a felsőoktatást.

Bárány azt mondta: már többen csatlakoztak hozzá. A Facebookon látható, hogy Nagy Zsófia, az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékének oktatója, Szabó Iván, a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója, Az állampolgár című film forgatókönyvírója és Léderer András, az ELTE szociológia mesterszak oktatója (korábban az SZDSZ Új Generáció elnöke, az SZDSZ Országos Ügyvivői Testületének tagja volt) is közzétette saját nevében a nyilatkozatot. Volt olyan oktató, aki azt kérte: nevét csak akkor közöljék, ha meglesz a 200 ember, mondta Bárány.

Bárány kezdeményezéséről azonban egyetemi körökben is vita folyik. Több oktató nem ért egyet vele. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanító Babarczy Eszter Bárány posztja alá azt írta: az oktatók dolga a tanítás, a diákok nem tehetnek arról, hogy a kormány zaklatja a CEU-t.

A tiltakozás Babarczy szerint csak akkor jelent valamit, ha a sztrájkoló tanárok lemondanak a fizetésükről, erre viszont nagyon sok egyetemi oktató nem képes. Babarczy szerint jelenleg azt sem tudni még, hogy a törvénymódosítás elfogadása után mi lesz a CEU-val, akár egy államközi szerződéssel minden maradhat a régiben. Szerinte az is csak a kormány retorikáját fogja visszaigazolni, ha közismerten ellenzéki értelmiségiek állnak így ki.

Babarczy posztja alatt volt olyan oktató, aki azt kommentelte, hogy "Ez egy hősi gesztus, de valszeg nagyon sokba kerül és nem sokat ér. A várható kimenetele az, hogy három hónap múlva belátjuk az eredménytelenséget és abbahagyjuk. Ez nekem direktbe, azonnal nyolcszázezer forint + a jövőre megállapítandó nyugdíjamon is meglátszana. Ennyim nincs rá." Aztán egy másik kommentben hozzátette: "Én sztrájkolni fogok hétfőn."

Pintér Dániel Gergő, a Műegyetem Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Századvég Alapítvány oktatója úgy csatlakozott Bárányhoz, hogy némiképp módosított a kezdeményezésén. Facebook-oldalán azt írta: tiltakozásával sem tanártársait, sem a hallgatókat nem akarja nehéz helyzetbe hozni. Az akciónak szerinte csak a tömegesség esetén van értelme, ezért ő akkor csatlakozik, ha legalább 1000 oktató vállal szolidaritást a CEU-val, 100-an pedig valamelyik általa képviselt intézményben dolgoznak, legalább 10-en pedig a két műegyetemi társtanszék munkatársai.

Bárány Tibor az Indexnek azt mondta: Facebook-posztját sokan félreértették. Ő semmilyen kezdemény élére nem akar állni, nem szervez mozgalmat, és hősöket (mártírokat) sem szeretne faragni senkiből, épp ezért fontos a tömegesség.

Ez a kezdeményezés nem is a kormánynak szól, hanem a kollégáknak. Az a kérdés, vagyunk-e elegen egy ilyen kiálláshoz, van-e bennünk elég lendület. Vajon képesek vagyunk-e megmutatni, hogy ha az egész felsőoktatási szférát támadás éri, képes-e válaszul leállni az oktatás az ország egyetemein?

Az oktató azt mondta: Facebook-posztja miatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése részéről semmilyen megjegyzést vagy figyelmeztetést nem kapott.

Az egyetemi oktatók jelentős része közalkalmazott. A közalkalmazotti törvény szerint aki lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi, azt rendkívüli felmentéssel el lehet bocsátani.