Emőke
-4 °C
9 °C

Az MTA elnöke Áderhez fordult a CEU érdekében

2017.04.08. 18:17

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke levelet küldött Áder János köztársasági elnöknek. Az Akadémia beszámolója szerint Lovász László ebben arra kéri a köztársasági elnököt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a CEU továbbra is zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját.

Miután a kormány beadta, majd sürgősséggel elfogadta a legszínvonalasabb magyarországi egyetem jövőjét fenyegető törvénymódosítást, az MTA elnöke az elsők között állt ki a CEU mellett, sőt, személyes közvetítését is felajánlotta felek között – a jelek szerint a kormány erre nem tartott igényt. Mint Lovász László akkor írta:

A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása.

Az utóbbi napokban rengetegen szólaltak fel a CEU mellett, illetve iskolák és gimnáziumok is címeztek levelet Áder Jánosnak, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, és élve az államfői jogkörével küldje azt az Alkotmánybíróságra alkotmányossági vizsgált miatt. Ádernek erre a hétfői napig van lehetősége. Van olyan alkotmányjogi szakvélemény, mely szerint a jelenlegi helyzetben a köztársasági elnöknek ezt kötelessége is megtenni.

Vasárnap megint lesz tüntetés

Vasárnap délután ötre újabb tüntetést hirdettek meg a CEU érdekében. A szervezők ezúttal is az Oktatási Szabadságot nevű csoport, a tiltakozást pedig eredetileg a Clark Ádám térre hirdették meg. Azonban a nagy érdeklődés miatt végül a Várkert Bazár előtt fog gyülekezni a demonstráló tömeg. 

Az április 2-i tüntetésen több ezren vettek részt, akkor a Fővám térről indulva, a CEU érintésével vonultak a Parlament elé a tömegek.