Az év eddigi legnagyobb tüntetése lesz Budapesten

BSZ 2783
2017.04.09. 07:08 Módosítva: 2017.04.09. 16:05

Délután öt órától újabb tüntetést tart az Oktatási Szabadságot csoport, amely az eddigi két CEU mellett kiálló demonstrációkat is szervezte. Az első, múlt vasárnapi eseményen körülbelül 10 ezren lehettek a Kossuth téren, a lex CEU elfogadása után nagyjából fele ennyi ember jött össze a Nádor utcában. Úgy tűnhetett, hogy csökken az érdeklődés, de pont fordítva: 

a mai tüntetés iránt több mint 23 ezren érdeklődnek Facebookon és több mint 20 ezren jelezték, hogy ott lesznek. 

A szervezőket is meglepte, hogy ennyire sokan mennének tüntetni, ezért szombaton módosítani kellett a gyülekező helyszínét, ami eredetileg a Clark Ádám tér lett volna, de végül a Várker Bazár előtt lesz a találkozási pont. Innen vonul majd át a tömeg a Kossuth térre. 

Felesleges előre tippelgetni, hogy mennyien lesznek végül, de utoljára a 2014-es netadó elleni tüntetés tudott legalább ennyi ember megmozgatni az interneten. 

Mivel a CEU színe a kék, a szervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy lehetőleg kék színű ruhában érkezzenek, és vigyenek magukkal magyar zászlót is. 

Az aktivitás nem meglepő, a Balog Zoltán által benyújtott, majd kizárólag fideszes képviselőkkel rohamtempóban megszavazott lex CEU nagyon nehéz helyzetbe hozta az ország legmagasabban jegyzett egyetemét, és az is felmerült, hogy az intézmény elhagyja az országot. 

Ha mindent tudni szeretne a felsőoktatási törvény külföldi egyetemekre vonatkozó módosításának álcázott lex CEU-ról, ez az akta Önnek szól: 

A tüntetés résztvevői arra fogják kérni Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje normakontrollra az Alkotmánybíróságnak. Ádernek hétfő éjfélig kell eldönteni, hogy melyik lehetőséget választja. 

A demonstráció egyébként már nemcsak a CEU-ról szól, hanem a civil szervezetek melletti kiállásról is. Hónapok óta téma, hogy a kormány - némethszilárdi szóhasználattal élve - kitakarítaná a vele szemben kritikus ciliveleket az országból, a pénteken benyújtott törvény ezt a cél nem éri el, de gyakorlatilag megbélyegzi azokat a szervezeteket, amelyek külföldről is kapnak támogatást. Erről a törvénytervezetről itt írtunk bővebben. 

A lex CEU és a civil törvény egybeesése nem véletlen, az egyetemet Soros György alapította, a kormány szemét pedig azok a szervezetek szúrják, amelyek Soros alapítványától is kapnak támogatást. A kormányzati kommunikációt figyelve pedig nem kérdés, hogy ez az év a Fidesznek a Soros elleni hadviseléről szól. Nem árt felidézni, hogy annak idején Soros 3 millió forinttal támogatta a Fideszt, és Orbán Viktor mellett több vezető fideszes is Soros-ösztöndíjjal tanulhatott külföldön és itthon.