Az LMP-nek jó oka van harcolni a paksi népszavazásért

2017.04.19. 07:11
Miért erőlteti ennyire az LMP, hogy népszavazás legyen a paksi beruházásról? Az Index megszerzett egy titkos kutatást, amely szerint még a fideszesek többsége is úgy gondolja, hogy meg kell teremteni a lehetőséget egy referendumra. A budapestiek városligeti népszavazást is szeretnének.

Hetek óta küzd az LMP azért, hogy kiírják a népszavazást a paksi beruházásról. Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter elnökségi tag több kérdést is beadott, ezeket azonban kivétel nélkül elutasította a választási bizottság. Ahogy a párbeszédes Jávor Benedek kérdését is.

Paks II nemzetközi szerződést érint, elég nehéz úgy megfogalmazni a kérdést, hogy átmenjen a szűrőn. Arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor hallani sem akar népszavazásról (szerinte a 2014-es parlamenti választáson ennek tudatában szavazott a többség a Fideszre), és a miniszterelnök ehelyett inkább minisztert jelöl a beruházás lebonyolítására.

Az LMP nemzeti konzultációs felhívása
Az LMP nemzeti konzultációs felhívása
Fotó: Lehet Más a Politika / Facebook

Az LMP-nek nyilván szervezetileg nehéz lenne egy országos aláírásgyűjtést lebonyolítani, majd ha összejön, egy népszavazási kampányban elmagyarázni az álláspontját, mégis napról napra erőlteti az ügyet, és küzd a referendumért. De miért teszi ezt?

Az Index megszerzett egy eddig titkos közvélemény-kutatást, amely hozzásegít a párt motivációinak megértéshez. A kutatás lényege ugyanis, hogy az emberek bő kétharmada jónak látná a népszavazást ebben az ügyben, és még a Fidesz-szavazók többsége is népszavazáson döntene. Ráadásul a magyarok fele egyetért az LMP (és a többi baloldali ellenzéki párt) álláspontjával, hogy az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét.

De nézzük részletesebben néhány eredményt, amely az ezer fős reprezentatív kutatásból kiderül:

 • 55 százalék teljesen vagy inkább egyetért azzal, hogy népszavazáson kéne dönteni Paks II-ről, 33 százalék nem ért ezzel egyet. 
 • Ha a kérdést úgy tették fel, hogy a kormánynak meg kell-e teremtenie a jogi lehetőséget a népszavazás kiírására, akkor már kétharmados a támogatás. 67 százalék egyetért ezzel, csupán 25 százalék ellene.
 • Ha a pártpreferenciákat nézzük, ki szeretne népszavazást Paks II-ről, meglepő módon nem az LMP szavazói a legelszántabb népszavazás-pártiak. Az Együtt-szimpatizánsok 95 százaléka akar népszavazást, az LMP-nél csak 54 százalék.
 • Meglepő eredmény, de a Fidesz-szavazók relatív többsége is népszavazás-párti. 49-42 arányban vezetnek azok, akik inkább referendumon döntenének. Arra a kérdésre, hogy a kormánynak meg kell-e teremtenie a lehetőséget a népszavazásra,a fideszeseknek már 55 százaléka válaszolt egyetértően.
 • Az MSZP-sek 58, a jobbikosok 59 százaléka támogatja a népszavazás kiírását.
 • Érdekesség, hogy népszavazást szükségtelennek tartó Momentum szimpatizánsainak 69 százaléka népszavazás-párti. (Persze, itt már elég kicsi mintáról beszélünk.)

Az orosz függőségtől az ország fele tart

Eddig tehát csak a népszavazás kiírásáról volt szó, itt megvan az LMP-stratégia társadalmi támogatottsága. Nézzük a tartalmi támogatottságot.

 • 50 százalék szerint az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét. 30 százalék nem ért ezzel egyet.
 • A legtöbb egyetért persze a baloldali szimpatizánsok között találjuk (DK-sok 91, együttesek 89, MSZP-sek 76 százaléka) ért ezzel egyet.
 • Az LMP-ben csak 46 százalék osztja ezt az álláspontot, 28 százalék nem, 26 százalék nem tudja. Érdemes elgondolkodniuk az LMP-s vezetőknek, hogy az üzenetük miért ilyen arányban ment csak át a támogatóikon.
 • A fideszesek itt viszont már a kormány álláspontját osztják. 52 százalék nem ért egyet az orosz-veszéllyel, csak 31 százalék van az LMP álláspontja mellett.

A budapestiek a Városligetről is népszavaznának

A paksi népszavazás mellett a Városligetről is népszavazást kezdeményezett egy LMP-s képviselő. ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?") 

Ez csak a budapestieket érintené, így itt nem országos, hanem fővárosi mintán rendelt kutatást a párt.

 • Ennek az lett a legfontosabb eredménye, hogy a budapestiek 64 százaléka támogatja, hogy legyen népszavazás a Városligetről.
 • Az ellenzéki pártok szimpatizánsainak elsöprő többsége egyetért ezzel (a jobbikosok 59 százaléka is).
 • Míg a fideszeseknél a népszavazás ellenzői vannak többségben (57-44 százalékos arányban).
 • Érdekesebb az a kutatási eredmény, amely szerint a válaszolók háromnegyede (76 százalék) ért egyet azzal, hogy nem kell több épület a Városligetbe. Ez ugyebár pont ellentétes a kormány terveivel. A fideszesek 67 százaléka sem akar több épületet.

Vagyis ha sikerülne az LMP-nek kiharcolnia a népszavazást, itt feltehetően nyerne az álláspontja, bár az érvényességet még így  is nehéz elérnie. • Tippek
 • Személyi kölcsön