Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

CEU-ügy: 3800 tudós nevében írt Orbánnak, lepattant a miniszterelnökről

2017.04.19. 10:23

Nagyjából lehetetlen lenne felsorolni, hogy itthon és külföldön hányan próbáltak CEU-ügyben Orbán Viktor lelkére hatni, vagyis meggyőzni, hogy a felsőoktatási törvény módosításába csomagolt, CEU elleni attakkal árt az országnak. 

A 24.hu cikkéből derült ki, hogy Sierd Cloetingh, az Európai Kutatási Tanács alelnöke és még sok neves tudományos cím birtokosa április elején levelet írt a kormányfőnek. Cloetingh a 3800 választott tagot számláló Academica Europaea elnökeként fordult Orbánhoz, hogy megpróbálja jobb szándékra bírni az akkor még csak törvényjavaslat formájában létező lex CEU-val kapcsolatban. Cloetingh levele hatástalan maradt, a módosítást ugyanis rohamtempóban elfogadta a parlament. 

Szintén a portál cikkéből derült ki, hogy mi állhat Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetőjének Orbánhoz intézett, állami hivatalnoktól merőben szokatlanul karakán, CEU melletti kiállása mögött. A hivatal nemzetközi tanácsadó testülete állítólag bejelentette, hogy lemondanak a megbízatásukról, ha az intézményt vezető Pálinkás József nem áll ki egyértelműen az egyetem megmaradásáért. 

Ez az ultimátum vezethetett odáig, hogy az államtitkári besorolásban lévő Pálinkás az alábbiakat üzente a Hír TV kameráján keresztül a miniszterelnöknek a CEU-val kapcsolatban: 

Ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit mondjuk pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia.

Update: cikkünk megjelenése után az NKFI közleményben jelezte, hogy a hivatal külföldi tanácsadó testületének tagjai nem jelentették be lemondási szándékukat a lex CEU-val összefüggésben.