Jolán
2 °C
4 °C

CEU-ügy: 3800 tudós nevében írt Orbánnak, lepattant a miniszterelnökről

2017.04.19. 10:23

Nagyjából lehetetlen lenne felsorolni, hogy itthon és külföldön hányan próbáltak CEU-ügyben Orbán Viktor lelkére hatni, vagyis meggyőzni, hogy a felsőoktatási törvény módosításába csomagolt, CEU elleni attakkal árt az országnak. 

A 24.hu cikkéből derült ki, hogy Sierd Cloetingh, az Európai Kutatási Tanács alelnöke és még sok neves tudományos cím birtokosa április elején levelet írt a kormányfőnek. Cloetingh a 3800 választott tagot számláló Academica Europaea elnökeként fordult Orbánhoz, hogy megpróbálja jobb szándékra bírni az akkor még csak törvényjavaslat formájában létező lex CEU-val kapcsolatban. Cloetingh levele hatástalan maradt, a módosítást ugyanis rohamtempóban elfogadta a parlament. 

Szintén a portál cikkéből derült ki, hogy mi állhat Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetőjének Orbánhoz intézett, állami hivatalnoktól merőben szokatlanul karakán, CEU melletti kiállása mögött. A hivatal nemzetközi tanácsadó testülete állítólag bejelentette, hogy lemondanak a megbízatásukról, ha az intézményt vezető Pálinkás József nem áll ki egyértelműen az egyetem megmaradásáért. 

Ez az ultimátum vezethetett odáig, hogy az államtitkári besorolásban lévő Pálinkás az alábbiakat üzente a Hír TV kameráján keresztül a miniszterelnöknek a CEU-val kapcsolatban: 

Ezek az intézkedések az egyetemi, akadémiai közösség egy részében – jelentős részében, hozzá kell tennem – nem találtak olyan fogadtatásra, amit mondjuk pozitívnak neveznénk. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia.

Update: cikkünk megjelenése után az NKFI közleményben jelezte, hogy a hivatal külföldi tanácsadó testületének tagjai nem jelentették be lemondási szándékukat a lex CEU-val összefüggésben. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?