Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tönkreverte a baloldal a Fideszt Zuglóban

2017.04.23. 19:54
Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott a baloldal jelöltje, mint a fideszes a zuglói időközi választáson. Az eredmény azért meglepő, mert 2014-ben csak hét szavazat volt a különbség, ráadásul nem minden balos párt állt be a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltje mögé. A Kétfarkú Kutya Párt több szavazatot kapott, mint az LMP.

A baloldal jelöltje, Bitskey Bence magabiztosan megnyerte a zuglói időközi választást - értesült az Index. 2014-ben még nagyon kiélezett volt a verseny, hét szavazat volt a különbség a baloldal és a Fidesz között ebben a körzetben, ezúttal viszont majdnem 400 szavazattal elhúzott a DK-MSZP-Párbeszéd közös jelöltje a Fidesz-KDNP-től.

Információnk szerint majdnem dupláját kapta a baloldali jelölt: 790 - 404. A harmadik a civilek és az Együtt jelöltje lett, a negyedik pedig a Kétfarkú Kutya Párt (nagyjából 7 százalékkal), amely az LMP-s indulót is megelőzte.

Ők indultak a körzetben:

  • Bitskey Bence, DK-MSZP-Párbeszéd: 790 szavazat
  • Somodi Zoltán, Fidesz-KDNP: 404 szavazat
  • Drevenka Monika, CivilZugló–Együtt: 173 szavazat
  • Tóth Imre, Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 109 szavazat
  • Csordás Balázs Gyula, LMP: 81 szavazat
  • Szentpáli Kolos, Munkáspárt: 6 szavazat

A Jobbik rajthoz sem állt, nem indított jelöltet. Az 5922 választásra jogosult mintegy negyede, 1569 ember ment el szavazni és mindössze hat érvénytelen szavazat volt az urnákban.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon már nyolc óra előtt ünnepelt, és azt írta: "A kétkedők még egy bizonyítékot kaptak, hogy le tudjuk győzni a Fideszt. Dolgozni kell. Az esélyek latolgatása helyett, fanyalgás helyett, a demokraták belső küzdelme helyett tenni kell a dolgunkat. Ezt értik és értékelik a választók." Az eredmény azért jön jól Gyurcsánynak, mert azt bizonyítja, hogy a DK és az MSZP összefogásával simán meg lehet verni a Fideszt (legalábbis egy budapesti körzetben), míg Botka László éppen a Gyurcsánytól távolódó politikát hirdette meg.

A Liberálisok is kiadtak egy közleményt, amelynek címe: "A széleskörű ellenzéki együttműködés hozhat kormányváltást". Ez azért tűnik eléggé skizofrénnek, mert Zuglóban a Liberálisok pont nem voltak benne ebben a széleskörű együttműködésben, nem a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatták. Vagyis most a korábbi döntésüknek mondanak ellent.

Az Együtt azt hangsúlyozza, hogy 11 százalékot kapott a jelöltje a civilekkel, és a második legerősebb ellenzéki indulóként végzett.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert januárban megszűnt a mandátuma a tavaly eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Ő hét szavazattal nyert 2014-ben. Akkor a baloldali jelölt 694 szavazatot szerzett (34,14 százalék), míg a fideszes Szatmáry-Jähl Angela 687-et (33,79 százalék). A harmadik a Civilzulgó jelölte, a most is induló Drevenka Monika lett 264 szavazattal (12,99 százalék).

Az egy éve eltűnt Sápi Attila
Az egy éve eltűnt Sápi Attila
Fotó: Facebook

Jelenleg 9 fideszes, 8 baloldali plusz a párbeszédes Karácsony Gergely és egy-egy LMP-s, jobbikos és Civilzugló egyesületes a tagja a testületnek. Vagyis Bitskey győzelme annyit jelent, hogy a baloldal ismét relatív többségbe került a közgyűlésben, de az abszolút többséghez meg kell nyernie még 2 képviselőt.

Meglepő arányú baloldali győzelem

Ez a nagyarányú győzelem meglepőnek mondható, hiszen 2014-ben még nagyon kiélezett volt a verseny, és a baloldal esélyeit most jelentősen rontotta, hogy külön indult az LMP, az Együtt egy civil szervezettel állt rajthoz, és a Kétfarkú Kutya Párt is versengett protesztszavazatokért. 

Mivel egyetlen önkormányzati körzetről van szó, ahol a részvétel a szokásos alacsony volt, vagyis nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az országos politikát illetően.

A baloldali győzelem csak annyiban üzenetértékű, hogy egy szoros körzet simán elbillen balra, ha van egy érezhető összefogás a baloldali szervezetek között, illetve az utóbbi napok ellenzéki tüntetései is feltehetően inkább az ellenzékieket tüzelte fel.