Tönkreverte a baloldal a Fideszt Zuglóban

2017.04.23. 19:54
Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott a baloldal jelöltje, mint a fideszes a zuglói időközi választáson. Az eredmény azért meglepő, mert 2014-ben csak hét szavazat volt a különbség, ráadásul nem minden balos párt állt be a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltje mögé. A Kétfarkú Kutya Párt több szavazatot kapott, mint az LMP.

A baloldal jelöltje, Bitskey Bence magabiztosan megnyerte a zuglói időközi választást - értesült az Index. 2014-ben még nagyon kiélezett volt a verseny, hét szavazat volt a különbség a baloldal és a Fidesz között ebben a körzetben, ezúttal viszont majdnem 400 szavazattal elhúzott a DK-MSZP-Párbeszéd közös jelöltje a Fidesz-KDNP-től.

Információnk szerint majdnem dupláját kapta a baloldali jelölt: 790 - 404. A harmadik a civilek és az Együtt jelöltje lett, a negyedik pedig a Kétfarkú Kutya Párt (nagyjából 7 százalékkal), amely az LMP-s indulót is megelőzte.

Ők indultak a körzetben:

  • Bitskey Bence, DK-MSZP-Párbeszéd: 790 szavazat
  • Somodi Zoltán, Fidesz-KDNP: 404 szavazat
  • Drevenka Monika, CivilZugló–Együtt: 173 szavazat
  • Tóth Imre, Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 109 szavazat
  • Csordás Balázs Gyula, LMP: 81 szavazat
  • Szentpáli Kolos, Munkáspárt: 6 szavazat

A Jobbik rajthoz sem állt, nem indított jelöltet. Az 5922 választásra jogosult mintegy negyede, 1569 ember ment el szavazni és mindössze hat érvénytelen szavazat volt az urnákban.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon már nyolc óra előtt ünnepelt, és azt írta: "A kétkedők még egy bizonyítékot kaptak, hogy le tudjuk győzni a Fideszt. Dolgozni kell. Az esélyek latolgatása helyett, fanyalgás helyett, a demokraták belső küzdelme helyett tenni kell a dolgunkat. Ezt értik és értékelik a választók." Az eredmény azért jön jól Gyurcsánynak, mert azt bizonyítja, hogy a DK és az MSZP összefogásával simán meg lehet verni a Fideszt (legalábbis egy budapesti körzetben), míg Botka László éppen a Gyurcsánytól távolódó politikát hirdette meg.

A Liberálisok is kiadtak egy közleményt, amelynek címe: "A széleskörű ellenzéki együttműködés hozhat kormányváltást". Ez azért tűnik eléggé skizofrénnek, mert Zuglóban a Liberálisok pont nem voltak benne ebben a széleskörű együttműködésben, nem a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatták. Vagyis most a korábbi döntésüknek mondanak ellent.

Az Együtt azt hangsúlyozza, hogy 11 százalékot kapott a jelöltje a civilekkel, és a második legerősebb ellenzéki indulóként végzett.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert januárban megszűnt a mandátuma a tavaly eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Ő hét szavazattal nyert 2014-ben. Akkor a baloldali jelölt 694 szavazatot szerzett (34,14 százalék), míg a fideszes Szatmáry-Jähl Angela 687-et (33,79 százalék). A harmadik a Civilzulgó jelölte, a most is induló Drevenka Monika lett 264 szavazattal (12,99 százalék).

Az egy éve eltűnt Sápi Attila
Az egy éve eltűnt Sápi Attila
Fotó: Facebook

Jelenleg 9 fideszes, 8 baloldali plusz a párbeszédes Karácsony Gergely és egy-egy LMP-s, jobbikos és Civilzugló egyesületes a tagja a testületnek. Vagyis Bitskey győzelme annyit jelent, hogy a baloldal ismét relatív többségbe került a közgyűlésben, de az abszolút többséghez meg kell nyernie még 2 képviselőt.

Meglepő arányú baloldali győzelem

Ez a nagyarányú győzelem meglepőnek mondható, hiszen 2014-ben még nagyon kiélezett volt a verseny, és a baloldal esélyeit most jelentősen rontotta, hogy külön indult az LMP, az Együtt egy civil szervezettel állt rajthoz, és a Kétfarkú Kutya Párt is versengett protesztszavazatokért. 

Mivel egyetlen önkormányzati körzetről van szó, ahol a részvétel a szokásos alacsony volt, vagyis nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az országos politikát illetően.

A baloldali győzelem csak annyiban üzenetértékű, hogy egy szoros körzet simán elbillen balra, ha van egy érezhető összefogás a baloldali szervezetek között, illetve az utóbbi napok ellenzéki tüntetései is feltehetően inkább az ellenzékieket tüzelte fel.  • Hírek
  • Megtakarítás