Levehetjük a sapkát kedden

2017.04.25. 06:26

Nem akarom elkiabálni, de lehet, hogy vége az elhúzódó télnek, kedden egészen tavaszi meleg jön, 18-24 fokkal, északkeleten lesz a hidegebb, nyugaton a melegebb. 

A legtöbb napsütés a Dunántúlon valószínű, de az ország középső részén délután helyenként záporeső is kialakulhat – derült ki a Met.hu előrejelzéséből.

De mi az a záporeső?

Tessék, mire az ember megtanulná meteorológusul, hogy mi a különbség a zápor, az eső, meg a zivatar között, rá kell jönnie, hogy még mindig nem ismer minden vízhalmazállapotú csapadékot?

Aggodalomra semmi ok, a záporeső ugyanaz, mint a zápor – ami tudvalevőleg különbözik az esőtől.

A zápor jellemzője, hogy 5 milliméternél nagyobb cseppekből áll, gyakran csak városrésznyi területre terjed ki, intenzív, a csapadék mennyisége 20 milliméter is lehet óránként, villámlás nincs – ellentétben a zivatarral, ahol nagyon is van.

Az eső értelemszerűen kiterjedtebb időben és térben is.

A déli, délnyugati szél egyre többfelé megerősödik, napközben a Dunántúlon nagy területen viharossá is fokozódik. Késő estére jellemzően 9 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Április 25 tud másmilyen is lenni: 1988-ban Szokolyán -5,8 fokot, 1926-ban Debrecenben 33,6 fokos hőséget hozott.  • Tippek
  • Bankszámla