Nem lehet menekült Mohácsi Viktória

2017.04.25. 08:00

Végleg elutasították a kanadai hatóságok Mohácsi Viktória menedékjogi kérelmét. Az egykori SZDSZ volt EP-képviselője öt éve folyamodott politikai menedékjogért a liberális bevándorlási politikát követő országban.

„Nem tudom” – válaszolta a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy a hazatelepítés után folytatja-e politikai, jogvédői tevékenységét. 

Mohácsi 2011-ben hagyta el Magyarországot. A 2010 előtt oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosaként is dolgozó Mohácsi 2012-ben azt nyilatkozta, hogy halálos fenyegetések miatt kért menedékjogot. Állítása szerint a fenyegetéseket azért kapta, mert kritizálta, hogy a 2008-9-es romagyilkosságok felderítése túl lassan halad. Mohácsi szerint a Gyurcsány-kormány el akarta titkolni a nyomozással kapcsolatos információkat, 80 évre titkosítva az adatokat. Mohácsi azt sejtette, hogy egyesek szerint „a gyilkosokkal állami tisztségviselő is összefüggésbe hozható.”

Kanada 2012-ben biztonságos demokráciának ismerte el Magyarországot, így nagy arányban utasították el az onnan érkező kérelmeket. A konzervatív Stephen Harper kormánya után azonban 2015-ben a liberális Justin Trudeau lett a miniszterelnök, ekkortól ismét megnőtt a menedékkérők száma Kanadában. Az elfogadott kérelmek aránya 2016-ban elérte a 60 százalékot.

Kanada 2012 tavaszán adott menekültstátuszt Kertész Ákos írónak, és 2012-ben Semjén Zsolt kormányfő-helyettes egykori tanácsadójának. Kamarás István távozásakor azt mondta, nem akarta nevét adni az Orbán-kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez.