Botrány a Meghalni Ukrajnáért bemutatóján

2017.04.28. 18:19

Felkerült egy videó a Mandinerre, amin látható az a jelenet, amiről a Meghalni Ukrajnáért szerdai premierje kapcsán már lehetett korábban hallani. Az ukrán háború magyar áldozatairól szóló film vetítése után megjelent a színpadon Igor Szevasztyanov, az orosz nagykövetség főtanácsosa, és oroszul ismertette a követség álláspontját anélkül, hogy megvárta volna a tolmácsot. A bemutató hivatalos nyelve az angol és a magyar volt.

Szevasztyanov váratlan felszólalásában arról beszélt, hogy szerinte nem igaz amit az ukránok állítanak, hogy orosz agresszió történt Ukrajnában, és a Donbaszban harcoló oroszok sem terroristák. Ezen kívül szerinte fontos az ukrán nacionalistákról is beszélni. Az ukrán résztvevők provokációnak tartották a beszédét, és a főtanácsost agresszornak nevezték. A jelenetet végül a szervezők szakították meg, és Szevasztyanov a nézők kiabálása mellett kivonult a teremből. 

A történet igazán érthetetlen része, hogy a film készítői előzetesen jelezték az ukrán és az orosz követségeknek is, hogy a film vetítése előtt, tolmács segítségével beszélhetnek, azonban erre egyedül az ukrán követség reagált érdemben.