Lázár János csendben átnevezteti Pest megyét

D  MJ20160304001
2017.04.28. 11:09 Módosítva: 2017.04.28. 13:15
Viszlát, Pest megye, helló, Pest-Pilis(-Hont)?

A Pest megyei közgyűlés április 28-i, pénteki ülésének előterjesztései között szerepelt egy rendkívül meglepő napirendi pont, ami szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség

kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását, mivel megyénk elnevezése ma nem türközi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét.

Az előterjesztő a közgyűlés fideszes elnöke, Szabó István, szerinte „a megyék neve kifejezője e történelmi folytonosságnak, összetevője a helyi közösség identitásának".

Az előterjesztés felidézi Pest megye elnevezésének történelmét: Pest 1467-ig önálló egység volt, ekkor egyesült hivatalosan Pilis megyével, de valójában már korábban is közös közgyűléseket tartottak.

1569-ben Solt vármegyét is hozzácsatolták Pest-Pilishez, 1876-ban pedig Kiskunt. A megye neve így 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, ezt követően egyszerűsítették vissza Pestnek.

A rendszerváltás idején felmerült a megye át(vissza)nevezése, de akkor arra jutottak, hogy ez nem időszerű. Ekkor külön ideiglenes bizottság állt fel és széles körű társadalmi egyeztetést folytattak, de a megyei szereplők többsége nem támogatta a névváltoztatást. 

Az egyik fő érv a névváltoztatás ellen 1989-ben az volt, hogy az jelentős anyagi kiadással járna, hiszen így egy csomó hivatalos szervezetet is át kellene nevezni.

Azok viszont, akik támogatták volna az átnevezést, a Pest-Pilis megyenevet javasolták, mivel a többi terület (Solt és Kiskun) már más megyéhez tartozik.

Közgyűlési forrásaink szerint a mostani ötlet valóban a Miniszterelnökségtől jött, és a döntésnél a minisztérium képviselője vagy akár maga a miniszter is jelen lehet. A Pest megyei közgyűlés 43 képviselőből áll, ebből 23 Fidesz–KDNP-s.  

Hatástanulmányt kérnek

A képviselők végül nem döntöttek a pénteki közgyűlésen a névmódosításról - tájékoztatta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t péntek délben. Úgy határoztak, hogy a kérdésről "csak a várható következmények teljesebb megismerése után döntenek". Nincs elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról (például hogy mit von maga után a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről - közölte a sajtófőnök.

Az átnevezésre pedig egy még hosszabb névötlet merült fel: Pest-Pilis-Hont.

Borítókép: Mészáros János / MTI