Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lázár János csendben átnevezteti Pest megyét

D  MJ20160304001
2017.04.28. 11:09 Módosítva: 2017-04-28 13:15:38
Viszlát, Pest megye, helló, Pest-Pilis(-Hont)?

A Pest megyei közgyűlés április 28-i, pénteki ülésének előterjesztései között szerepelt egy rendkívül meglepő napirendi pont, ami szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség

kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását, mivel megyénk elnevezése ma nem türközi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét.

Az előterjesztő a közgyűlés fideszes elnöke, Szabó István, szerinte „a megyék neve kifejezője e történelmi folytonosságnak, összetevője a helyi közösség identitásának".

Az előterjesztés felidézi Pest megye elnevezésének történelmét: Pest 1467-ig önálló egység volt, ekkor egyesült hivatalosan Pilis megyével, de valójában már korábban is közös közgyűléseket tartottak.

1569-ben Solt vármegyét is hozzácsatolták Pest-Pilishez, 1876-ban pedig Kiskunt. A megye neve így 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, ezt követően egyszerűsítették vissza Pestnek.

A rendszerváltás idején felmerült a megye át(vissza)nevezése, de akkor arra jutottak, hogy ez nem időszerű. Ekkor külön ideiglenes bizottság állt fel és széles körű társadalmi egyeztetést folytattak, de a megyei szereplők többsége nem támogatta a névváltoztatást. 

Az egyik fő érv a névváltoztatás ellen 1989-ben az volt, hogy az jelentős anyagi kiadással járna, hiszen így egy csomó hivatalos szervezetet is át kellene nevezni.

Azok viszont, akik támogatták volna az átnevezést, a Pest-Pilis megyenevet javasolták, mivel a többi terület (Solt és Kiskun) már más megyéhez tartozik.

Közgyűlési forrásaink szerint a mostani ötlet valóban a Miniszterelnökségtől jött, és a döntésnél a minisztérium képviselője vagy akár maga a miniszter is jelen lehet. A Pest megyei közgyűlés 43 képviselőből áll, ebből 23 Fidesz–KDNP-s.  

Hatástanulmányt kérnek

A képviselők végül nem döntöttek a pénteki közgyűlésen a névmódosításról - tájékoztatta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t péntek délben. Úgy határoztak, hogy a kérdésről "csak a várható következmények teljesebb megismerése után döntenek". Nincs elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról (például hogy mit von maga után a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről - közölte a sajtófőnök.

Az átnevezésre pedig egy még hosszabb névötlet merült fel: Pest-Pilis-Hont.

Borítókép: Mészáros János / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?