Tízezer szlovák fegyver kerülhetett az európai feketepiacra

2017.05.04. 08:10 Módosítva: 2017.05.04. 08:21

Legalábbis erről ír a Magyar Idők, az információt valószínűleg a Terrorelhárítási Központtól kapta a lap. A cikk szerint az EU-ben egy ötéves összehangolt operatív nyomozás zárult le a könnyedén élessé alakítható színházi kellékfegyverekkel összefüggésben, miután több ezer hatástalanított, majd visszaalakított fegyver került az évek során az európai szervezett bűnözők és terroristák kezére.

A cikk szerint a bűnözők azt használják ki, hogy országonként eltérőek a fegyverhatástalanítás szabályai. Számos helyen megengedik, hogy csak egyetlen elemét módosítsák a fegyvernek. Ilyen változtatás például, hogy a fegyver csövét egy fémdugóval látják el, és így használják aztán egyebek mellett színpadi kellékként. Csakhogy ezeket a fegyvereket egyetlen mozdulattal élessé lehet alakítani. Emiatt Szlovákia is szigorított a „kellékfegyverekre” vonatkozó jogszabályain.

A Magyar Idők emlékeztet arra, hogy 2011 őszén a Brad Pitt-filmforgatás miatt lefoglalt fegyverek szintén szlovákiai ­eredetűek voltak. Az egy mozdulattal kivehető csődugókkal is Szlovákiában látták el a fegyvereket, és így kerültek ahhoz a brit céghez, amely kellékként bérbe adta azokat. A "színházi kellékfegyverek" a cikk szerint felkeltették a szervezett bűnözők figyelmét is, ám a fegyvereket akkor sikerült megszerezni, mert a TEK rajtuk ütött.