Salamon
0 °C
13 °C

Orbán gratulált Macronnak

2017.05.08. 10:55 Módosítva: 2017.05.08. 12:07

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron megválasztott francia államfőnek - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-t.

Várakozással tekintek együttműködésünk elé, és bízom benne, hogy a jövőben alkalmunk lesz kétoldalú kapcsolataink fejlesztésére, egyben az Európa jövőjével kapcsolatos elképzeléseink megvitatására

- írta a levélben Orbán Viktor.

Emmanuel Macron és Orbán Viktor viszonya nem feltétlenül lesz feszültségmentes, miután május 2-án Macron akkor még elnökjelöltként Putyinhoz és Orbánhoz hasonlította ellenfelét, Marine Le Pent.

Mindannyian tudjuk, hogy kik Le Pen szövetségesei: Orbán, Putyin. Ezekben a rezsimekben nincsen nyílt és szabad demokrácia

– mondta Macron, aki szerint nincs rendben, hogy a magyar kormánnyal szemben nem lépnek fel Brüsszelben.

A kormányfő mellett Áder János köztársasági elnök is gratulált Macronnak. Mint táviratában írta, hazánk Franciaországot fontos partnernek és szövetségesnek tekinti. Meggyőződése, hogy a két ország közötti hagyományosan jó együttműködést folytatva a kapcsolatokat a következő években tovább tudják majd gazdagítani.