Áramot vezetnek a határkerítésbe

DSC07159
2017.05.12. 13:57 Módosítva: 2017.05.12. 15:18

Elektromos áram lehet a magyar–szerb határra épített kerítésben, derült ki a kerítés röszkei szakaszánál járva.

A dupla kerítés magyar oldalán feliratok figyelmeztetnek a veszélyre. A „Vigyázat! Elektromos kerítés!” jelzésből nem derül ki, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, ahogy az sem, mekkora sérülést okozhat, ha megráz valakit.

Vélhetően nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így feltételezésünk szerint kívülről csak akkor ráznak, ha benyúl az ember. 

A feliratok egyébként magyar, szerb és arab nyelven figyelmeztetnek az áramütés veszélyére.

A helyszínen úgy értesültünk, hogy egy munkást a felállítás során megrázott az áram, és emiatt kórházba került. Az esetről péntek délelőtt megkérdeztük a Belügyminisztériumot (BM). Választ vártunk arra is, hogy  milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, és mindkét fele ráz-e. 

A BM a következő választ küldte:

Az Ön által feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd. 

Utolsó kérdésében (a megsérült munkással kapcsolatban – a szerk.) a Belügyminisztérium nem illetékes, forduljon a kivitelezőhöz.”

A BM egyébként nem azért nem válaszolt lapunknak, mert még nincsenek információi, hanem mert szándékosan hallgatja el azokat a magyar közvélemény elől. Egy külföldi hírügynökség is az elektromos kerítésről kérdezte a minisztériumot, ami nekik sokkal érthetőbb választ küldött. A részletes válasz az időbeliséggel sem indokolható, mert ugyanazon a napon küldték mindkét nyilatkozatot.

A kerítésbe nincs áram vezetve. Egy kb. 10 kilométer hosszban kiépített szabotázs elleni intelligens jelzőrendszer működése igényel villamos energiát, válaszadásunk idején ez a rendszer feszültségmentes

- írta a nyugati olvasóknak tisztelettudóan a minisztérium.

A külföldre szánt közleményből az ugyanakkor szintén nem derül ki, hogy ha csak a jelzőrendszer miatt kell az áram, miért figyelmeztetik az embereket a veszélyre. Az is kérdés, hogy mikortól kerül feszültség alá a kerítés, továbbá hogy a 10 kilométeres zónát kiterjesztenék-e a jövőben kerítés teljes, 155 kilométeres hosszára.

Két éve bővítgetik

A déli határra 2015 őszén kezdtek határkerítést építeni. Fokozatosan bővítették, a legújabb fejlesztés pedig, hogy a 155 kilométernyi kerítéssel párhuzamosan elkezdtek felhúzni egy második kerítést is.

Az állami propaganda áramról nem beszélt, csak azzal dicsekedett, hogy „egy okoskerítés lesz, amely éjjellátókkal, hőkamerákkal, mozgásérzékelő rendszerrel lesz felszerelve”.

A kerítésbe vezetett áramról egy lapszemle írt, amelynek forrását nem is találtuk meg. Eszerint „korábban arról is lehetett olvasni, hogy nem 230 voltot, csak épp csak akkora feszültséget kapcsolnak a kerítésre, ami elég ahhoz, hogy visszakozásra kényszerítse a határsértőket, máshol pedig arról írtak, hogy csupán a rajta elhelyezett érzékelők miatt szükséges az áram”.

A kormány az Európát fenyegető menekültveszéllyel indokolja a kerítés bővítését. Tudható ugyanakkor, hogy Szerbiában nagyjából 7-8 ezer menekült várakozhat, és utánpótlás sem érkezik Törökország felől. Korábbi elemzésünkben bemutattuk, hogy Törökország már akkor sem szabadíthatna a két évvel ezelőttihez hasonló menekülthullámot Európára, ha ezt tervezné.