Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áramot vezetnek a határkerítésbe

DSC07159
2017.05.12. 13:57 Módosítva: 2017-05-12 15:18:54

Elektromos áram lehet a magyar–szerb határra épített kerítésben, derült ki a kerítés röszkei szakaszánál járva.

A dupla kerítés magyar oldalán feliratok figyelmeztetnek a veszélyre. A „Vigyázat! Elektromos kerítés!” jelzésből nem derül ki, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, ahogy az sem, mekkora sérülést okozhat, ha megráz valakit.

Vélhetően nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így feltételezésünk szerint kívülről csak akkor ráznak, ha benyúl az ember. 

A feliratok egyébként magyar, szerb és arab nyelven figyelmeztetnek az áramütés veszélyére.

A helyszínen úgy értesültünk, hogy egy munkást a felállítás során megrázott az áram, és emiatt kórházba került. Az esetről péntek délelőtt megkérdeztük a Belügyminisztériumot (BM). Választ vártunk arra is, hogy  milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, és mindkét fele ráz-e. 

A BM a következő választ küldte:

Az Ön által feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd. 

Utolsó kérdésében (a megsérült munkással kapcsolatban – a szerk.) a Belügyminisztérium nem illetékes, forduljon a kivitelezőhöz.”

A BM egyébként nem azért nem válaszolt lapunknak, mert még nincsenek információi, hanem mert szándékosan hallgatja el azokat a magyar közvélemény elől. Egy külföldi hírügynökség is az elektromos kerítésről kérdezte a minisztériumot, ami nekik sokkal érthetőbb választ küldött. A részletes válasz az időbeliséggel sem indokolható, mert ugyanazon a napon küldték mindkét nyilatkozatot.

A kerítésbe nincs áram vezetve. Egy kb. 10 kilométer hosszban kiépített szabotázs elleni intelligens jelzőrendszer működése igényel villamos energiát, válaszadásunk idején ez a rendszer feszültségmentes

- írta a nyugati olvasóknak tisztelettudóan a minisztérium.

A külföldre szánt közleményből az ugyanakkor szintén nem derül ki, hogy ha csak a jelzőrendszer miatt kell az áram, miért figyelmeztetik az embereket a veszélyre. Az is kérdés, hogy mikortól kerül feszültség alá a kerítés, továbbá hogy a 10 kilométeres zónát kiterjesztenék-e a jövőben kerítés teljes, 155 kilométeres hosszára.

Két éve bővítgetik

A déli határra 2015 őszén kezdtek határkerítést építeni. Fokozatosan bővítették, a legújabb fejlesztés pedig, hogy a 155 kilométernyi kerítéssel párhuzamosan elkezdtek felhúzni egy második kerítést is.

Az állami propaganda áramról nem beszélt, csak azzal dicsekedett, hogy „egy okoskerítés lesz, amely éjjellátókkal, hőkamerákkal, mozgásérzékelő rendszerrel lesz felszerelve”.

A kerítésbe vezetett áramról egy lapszemle írt, amelynek forrását nem is találtuk meg. Eszerint „korábban arról is lehetett olvasni, hogy nem 230 voltot, csak épp csak akkora feszültséget kapcsolnak a kerítésre, ami elég ahhoz, hogy visszakozásra kényszerítse a határsértőket, máshol pedig arról írtak, hogy csupán a rajta elhelyezett érzékelők miatt szükséges az áram”.

A kormány az Európát fenyegető menekültveszéllyel indokolja a kerítés bővítését. Tudható ugyanakkor, hogy Szerbiában nagyjából 7-8 ezer menekült várakozhat, és utánpótlás sem érkezik Törökország felől. Korábbi elemzésünkben bemutattuk, hogy Törökország már akkor sem szabadíthatna a két évvel ezelőttihez hasonló menekülthullámot Európára, ha ezt tervezné.