Elképesztő monszun csapott le Budapestre

20170523 183252
2017.05.23. 17:30 Módosítva: 2017.05.23. 21:05
  • Kedd délután leszakadt az ég az országban, zuhogott az eső, villámlott, több helyen jégeső is esett.
  • Az időjárás miatt Budapesten több busz és villamos útvonala módosult, néhány helyen lehetetlen volt átjutni a mesterséges tavakon.
  • Budapest fő útvonalain lassú volt a haladás. Számos mellékút is járhatatlanná vált.
  • Országosan több mint 70 településen volt zápor, zivatar.

A kellemes meleg és kvázi szélcsend után pillanatok alatt leszakadt az ég Budapesten kedd délután. Budapesten leginkább a 13. és a 14. kerületben okozott gondot a víz. Zuglóban autók akadtak el a magas vízben. A Szent László úton csőtörés súlyosbította a helyzetet, így az autók  szennyvíz és esővíz keverékében gázoltak, írta olvasónk.

Külön fennakadásokat okozott, hogy Budán nem működtek a jelzőlámpák. Három olyan kereszteződésen (Árpád fejedelem útja-Lajos utca, Török utca-Margit körút, BAH-csomópont) is átment kollégánk, ahol baleset történt. A Margit körúton több helyen a víz alámosta az úttestet, így az aszfalt felszakadt.

A Bem téren délután hat után térdig állt a víz. Olvasónk szerint a vízben gázolt az angol nagykövet autója is. A járókelők a Bambi teraszára menekültek, de miután a presszót is elöntötte a víz, a tűzoltóság lekapcsolta az áramot, és a helyet bezárták.

A 6. kerületben, a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai vasúti felüljárónál nyolc személyautó és egy trolibusz akadt el az összegyűlt csapadékvíz miatt.

A 3. kerületben víz alatt állt a Lajos utca, illetve a Bécsi út egy része.  A 2. kerületi Lövőház, illetve a Zöldlomb utcát is elöntötte a víz.  A 8. kerületben két autó, a 10. kerületében egy jármű rongálódott meg a viharban - közölte a fővárosi katasztrófavédelem a honlapján.

A vásárlók vízben gázoltak a Westend aluljáró szintjén, írta olvasónk. Egy autó a villamos sínre keveredett a Mexikói út és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében, mivel a víztől nem látta a felfestést. Ismét víz alá került a vecsési vasúti aluljáró.

A műszaki mentést a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték. Jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztották a tűzoltókat. A katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a bejelentéseket.

A tűzoltók kedden este 10 óráig közel száz helyen avatkoztak be: jellemzően faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, amelyek felső vezetékekre vagy járművekre zuhantak, de többször alagsorba, garázsba, pincébe betört esővíz eltávolításához is hívták őket. 

Szentendrén embereket mentettek

Szentendre több pontján küzdenek a vízzel a tűzoltók. Az épületből, amelyben mintegy egy méter magasan állt a víz, a helyi hivatásos tűzoltók hat embert menekítettek ki, takarókkal és száraz ruhákkal segítve őket. A Bogdányi úton szintén egy éttermet veszélyeztetett a víz, innen három embert menekítettek ki. Az egységek folyamatosan végzik a környező utcák átvizsgálását, az egyik pincéből további három embert vittek biztonságos helyre a tűzoltók.

Villamos, busz, vonat, metró

A szélsőséges időjárás miatt számos busz és villamos útvonala módosult, illetve megnövekedett menetidőre és ritkább közlekedésre kell számítani, írta a BKK. A metrók ugyanakkor zavartalanul közlekednek.

A vihar csillapodása után, este fél 9-től újra jár a 4-es 6-os, az 1-es és a 69-es villamos, továbbá a 82-es, 74-es és 74A troli, írja a BKK.

Megbénult a fél város, vagy az egész

Hogy mennyire durva az időjárás, azt talán a videók még jobban visszaadják, mint a képek. Például combmagasságig ér a víz a Bem térnél:

Úszni lehet a második kerületi utcákon:

A Zsigmond téren sem könnyű:

A Zsigmond teret is elöntötte a víz

(videó: Ancsin Gábor)

És Óbudán is szinte egy folyóban lehet csak közlekedni:

Óbuda az új víziváros

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?